Housenice čínská vás zbaví stresu. A nejen to
Ilustrační foto: pinterest.com

Housenice čínská vás zbaví stresu. A nejen to

16. 2. 2019

Vypadá jako housenka. Za housenku ji dokonce považovali i Číňané, kteří tuto neobvyklou dřevokaznou houbu využívají v medicíně už přes tři tisíce let.

Cordyceps sinensis aneb Housenice čínská snižuje stres, zvyšuje energetickou hladinu, zlepšuje sílu a fyzickou i duševní odolnost, pomáhá regulovat stresový hormon těla, kortizol, zvláště po cvičení, stimuluje a posiluje imunitní systém tím, že zvyšuje aktivitu makrofágů a chrání proti patogenům a působí antivirové. Používá se při léčbě autoimunitních poruch, jako je lymská nemoc a fibromyalgie.

Housenice "umí všechno“
Housenice obsahuje vitaminy stejně jako různé druhy sacharidů a různých léčebně důležitých polysacharidů, bílkovin, sterolů, nukleosidů a dalších stopových prvků, pomáhá také při obnově ledvin a při prevence ledvinových onemocnění. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje také krátkodobou paměť a koncentraci prostřednictvím inhibice cerebrální ischémie tím, že se zlepší průtok krve a hladina kyslíku v krvi.

Housenice je v tradiční čínské medicíně používána pro zotavení se ze stresu a z nadměrného vyčerpáním a také zvyšuje naše libido, zlepšuje trávení, spánek, úrovně stresu, koncentraci a snižuje únavu. Pomáhá také při poruchách plic, nosu a krku a zlepšuje funkci jater. V neposlední řadě se používá jako afrodiziakum, a to již tisíce let, první písemný záznam o tomto se datuje do roku 200 našeho letopočtu. Studie ukazují, že housenice zvyšuje hladinu testosteron, libido a plodnost.

10 miliónů za tunu
Toto "himálajské zlato" je hlavním zdrojem příjmů pro vesnice ve vysokých nadmořských výškách v Tibetu, Nepálu, Bhútánu a Indii. Zdejší obyvatelé tráví během jarních měsíců téměř každý den jejím hledáním mezi houbami a trávou v rozsáhlých horách. Stojí více než 10 milionů dolarů za tunu. Housenice je tak cenná, že hrozí její úplně vytěžení a je na seznamu ohrožených rostlin. To, co kdysi byla lahůdka, kouzelný elixír života, který si mohl dovolit jen císař nebo vysoce postavený činovník v císařském paláci, je dnes supermoderním žádaným zbožím.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Zuzko dík za doplnění informace, užívám denně Reishi a housenici čínskou jsem neznala.
Zuzana Pivcová
Znám ji vlastně jen pod názvem Cordyceps a spolu s Reishi na ně nedám dopustit.
Dana Puchalská
Velmi zajímavý článek. Díky za informaci.
Karel Boháček
Mou jen doporučit, podle mne 100x lepší než ženšen. Nejlepší je tinktura, vyjde Vás levněji, když si ji uděláte sami. 1 kapka na 1 kg vaší váhy rozdělit na dva díly denně na lačno.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...