Housenice čínská vás zbaví stresu. A nejen to
Ilustrační foto: pinterest.com

Housenice čínská vás zbaví stresu. A nejen to

16. 2. 2019

Vypadá jako housenka. Za housenku ji dokonce považovali i Číňané, kteří tuto neobvyklou dřevokaznou houbu využívají v medicíně už přes tři tisíce let.

Cordyceps sinensis aneb Housenice čínská snižuje stres, zvyšuje energetickou hladinu, zlepšuje sílu a fyzickou i duševní odolnost, pomáhá regulovat stresový hormon těla, kortizol, zvláště po cvičení, stimuluje a posiluje imunitní systém tím, že zvyšuje aktivitu makrofágů a chrání proti patogenům a působí antivirové. Používá se při léčbě autoimunitních poruch, jako je lymská nemoc a fibromyalgie.

Housenice "umí všechno“
Housenice obsahuje vitaminy stejně jako různé druhy sacharidů a různých léčebně důležitých polysacharidů, bílkovin, sterolů, nukleosidů a dalších stopových prvků, pomáhá také při obnově ledvin a při prevence ledvinových onemocnění. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje také krátkodobou paměť a koncentraci prostřednictvím inhibice cerebrální ischémie tím, že se zlepší průtok krve a hladina kyslíku v krvi.

Housenice je v tradiční čínské medicíně používána pro zotavení se ze stresu a z nadměrného vyčerpáním a také zvyšuje naše libido, zlepšuje trávení, spánek, úrovně stresu, koncentraci a snižuje únavu. Pomáhá také při poruchách plic, nosu a krku a zlepšuje funkci jater. V neposlední řadě se používá jako afrodiziakum, a to již tisíce let, první písemný záznam o tomto se datuje do roku 200 našeho letopočtu. Studie ukazují, že housenice zvyšuje hladinu testosteron, libido a plodnost.

10 miliónů za tunu
Toto "himálajské zlato" je hlavním zdrojem příjmů pro vesnice ve vysokých nadmořských výškách v Tibetu, Nepálu, Bhútánu a Indii. Zdejší obyvatelé tráví během jarních měsíců téměř každý den jejím hledáním mezi houbami a trávou v rozsáhlých horách. Stojí více než 10 milionů dolarů za tunu. Housenice je tak cenná, že hrozí její úplně vytěžení a je na seznamu ohrožených rostlin. To, co kdysi byla lahůdka, kouzelný elixír života, který si mohl dovolit jen císař nebo vysoce postavený činovník v císařském paláci, je dnes supermoderním žádaným zbožím.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.