Český národ tloustne. Jak se to pozná? Podle prodeje oblečení
Ilustrační foto: Pexels

Český národ tloustne. Jak se to pozná? Podle prodeje oblečení

16. 9. 2023

Výživoví poradci, nové diety, metody, jak zdravě jíst. Rok od roku jich přibývá, takže by výsledkem mělo být, že jsme zdravější, štíhlejší, v lepší kondici. Opak je pravdou. Češi nabírají kila, za pět let průměrně ztloustli o dvě a až tři.

Svou roli hraje i to, že žijeme v době, kdy je na vrcholu trend takzvané body positivity. To znamená, že je v módě tvrdit, že nadváha nevadí. Za naprosto trestuhodné je říct někomu, že přibral, nebo že by měl zhubnout. Doba, kdy kamarádka kamarádce, máma dceři či naopak dcera mámě řekla něco v tom smyslu a bylo to považováno za normální dobře míněnou radu, je pryč. Obézní dívky předvádějí na internetu špeky a komentují to slovy, že se mají rády, takové jaké jsou.

Výsledkem je, že mnozí lidé snahu hubnout vzdávají a nechávají se tímto trendem uchlácholit.

„Více než třetina žen má mírnou nadváhu, u mužů je to téměř polovina. Každý pátý muž trpí obezitou, u žen je to něco méně,“ uvedla Simona Měřinská z Českého statistického úřadu, který zjišťoval, jak na tom Češi s váhou v posledních letech jsou. Statistici došli k závěru, že zdravou váhu mají jen tři z deseti českých mužů. Ženy jsou na tom lépe, je jich něco přes čtyřicet procent. Více než dvacet procent mužů a osmnáct procent žen je obézních. Třetina mužů a třicet osm procent žen vůbec nesportuje a téměř se nehýbe. Statistici mapují životní styl a s tím související váhu a celkovou kondici národa každý rok. Ukazuje se, že například žena, která měří sto šedesát pět centimetrů, před pěti lety průměrně vážila něco přes šedesát osm kilogramů, ovšem nyní už přes sedmdesát jedna kilogramů. A podobně nabírali i muži.

Závěry statistiků potvrzují prodejci oblečení. „Velmi mladá děvčata běžně potřebují velikosti XL i větší. Naopak mám pocit, že ženy vyššího věku si váhu častěji drží, více se hlídají, chtějí se udržet v kondici. Ne všechny, ale přibývá jich. Často obsluhuju šedesátnice a starší, které jsou štíhlejší než mladé holky,“ říká prodavačka Jana Dvořáčková.

„Dámského prádla velikosti L se letos prodalo o více než pět procent více než v loňském roce ve stejném období. Naopak mírně klesly počty dámských velikostí XL, které narůstaly v období covidu. Větší nárůst byl také v pánských velikostech L a XL,“ vysvětluje Adam Rožánek z sítě prodejen Trenýrkárna. Má zkušenost, že ještě před pěti lety byly nejprodávanějšími velikostmi M a S, letos je to L. U pánského prádla se velikost XL dokonce stala druhou nejprodávanější velikostí.

Ale pozor, ve skutečnosti je někdy ve velikostech oblečení trochu zmatek. To, co jedna značka prezentuje jako velikost M, klidně značka jiná považuje za velikost mnohem větší.

Mnohé ženy s tím mají zkušenost, příkladem je například třiašedesátiletá Eva, která vypráví: „Nedávno jsme vešla do prodejny jednoho velkého řetězce s oblečením, chtěla si zkusit džíny a kdybych se měla řídit tamním číslováním, musela bych se nechat rovnou odstřelit. Normálně nosím velikost M, ovšem tam v ní byly kalhoty tak miniaturní a úzké, že bych na jednu nohu potřebovala dvě nohavice. Nedivím se, že mladé holky pak podlehnou anorexii, protože se v takovém obchodě vyděsí. Stačilo abych v nákupním centru zamířila do vedlejší prodejny a normálně jsem se vešla do velikosti M. Prodavačka mi tam říkala, že musíme být s posuzováním podle těch škatulek S, M, L, XL opatrné. Nicméně je dobré si je hlídat, člověk se pak aspoň nepřežírá a drží si stabilní velikost.“

Ovšem stačí se rozhlédnout po ulicích. Hned je jasné, že prodejci prádla i statistici mají pravdu. Lidí, kterým by naprosto jasně neuškodilo nějaké to kilo shodit a sem tam se protáhnout, je rozhodně více než těch, u nichž si člověk na první pohled řekne, že by se potřebovali najíst. A týká se to jak lidí mladých, tak těch ve vyšším věku.

obezita Zdravá strava zdraví
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.