1. máj - Svátek práce nebo lásky?
ilustrační foto: pixabay.com

1. máj - Svátek práce nebo lásky?

30. 4. 2017

Asi všichni pamatujeme, že první květen se v bývalém Československu neobešel bez masových průvodů. Dnes si ho jen jako Svátek práce většinou připomínají členové a rodinní příslušníci různých politických stran či hnutí. První máj je ale především svátkem lásky, kdy zamilovaní a ti druzí pospíchají se políbit pod rozkvetlými stromy. Největší oblibě se těší rozkvetlé třešně, i když ty letošní květy většinou zahubil dubnový mráz.

1.máj jako Svátek práce vznikl na počest zabitých dělníků v roce 1886 v USA v Chicagu. Ti demonstrovali za osmihodinovou pracovní dobu. Dnes pracovat osm hodin denně považujeme za samozřejmost a spíše se uvažuje o snížení pracovní doby. A tak se začal slavit počínaje rokem 1890 první květen  jako Svátek práce všech dělníků a pracujících na celém světě. Bohužel byl to právě komunistický režim, který ze Svátku práce udělal propagační pochody své ideologie jedné strany. Proto jsme většinou hledali skuliny, jak do průvodu nejít a mít tento den jako svůj odpočinkový, vyrazit do přírody, na chaty, a dělat jiné aktivity, které nás zajímaly.  

Mému srdci byl vždy bližší 1. máj jako Svátek lásky. mám moc ráda báseň Máj od Karla Hynka Máchy. Jako studentka jsem ráda chodila randit k soše tohoto básníka na Petřín a s partnerem (později manželem) jsme recitovali  krásné verše. Líbilo se mi, že hlavní hrdinka se také jmenuje Jarmila jako já. Dovolím si proto vypůjčit první slova této krásné básně:

"Byl pozdní večer - první máj, večerní máj - byl lásky čas. Hrdliččin hlas zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj.......".Zbytek básně si přečtěte sami, je opravdu velmi pěkná a vždy potěší duši.

Líbilo se mi  filmové zpracování básnického díla Máj, které bylo uvedeno do kin v roce 2008. Filmový projekt režiséra a kameramana F.A.Brabce tak trochu  navazuje v mnoha ohledech na filmové zpracování Erbenovy básně Kytice. Písně ve filmu zahrála hudební skupina Support Lesbiens. Hlavní roli Viléma loupežníka vytvořil Matěj Stropnický. Celý děj se odehrává nedaleko hradu Bezdězu a okolí. Protože již přes čtvrt století žijeme ve svobodné zemi, mohu  oslavit 1. máj láskou - políbením svého partnera pod rozkvetlým stromem.   

Použitá literatura: K.H.Mácha - úryvek z básně Máj

 

 

 

tradice
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.