1. máj - Svátek práce nebo lásky?
Ilustrační foto: Pixabay

1. máj - Svátek práce nebo lásky?

1. 5. 2024

Asi všichni pamatujeme, že první květen se v bývalém Československu neobešel bez masových průvodů. Dnes si ho jen jako Svátek práce většinou připomínají členové a rodinní příslušníci různých politických stran či hnutí.

První máj je ale především svátkem lásky, kdy zamilovaní a ti druzí pospíchají se políbit pod rozkvetlými stromy. Největší oblibě se těší rozkvetlé třešně, i když ty letošní květy většinou zahubil dubnový mráz.

1. máj jako Svátek práce vznikl na počest zabitých dělníků v roce 1886 v USA v Chicagu. Ti demonstrovali za osmihodinovou pracovní dobu. Dnes pracovat osm hodin denně považujeme za samozřejmost a spíše se uvažuje o snížení pracovní doby. A tak se začal slavit počínaje rokem 1890 první květen  jako Svátek práce všech dělníků a pracujících na celém světě. Bohužel byl to právě komunistický režim, který ze Svátku práce udělal propagační pochody své ideologie jedné strany. Proto jsme většinou hledali skuliny, jak do průvodu nejít a mít tento den jako svůj odpočinkový, vyrazit do přírody, na chaty, a dělat jiné aktivity, které nás zajímaly.  

Mému srdci byl vždy bližší 1. máj jako Svátek lásky. Mám moc ráda báseň Máj od Karla Hynka Máchy. Jako studentka jsem ráda chodila randit k soše tohoto básníka na Petřín a s partnerem (později manželem) jsme recitovali  krásné verše. Líbilo se mi, že hlavní hrdinka se také jmenuje Jarmila jako já. Dovolím si proto vypůjčit první slova této krásné básně:

"Byl pozdní večer - první máj, večerní máj - byl lásky čas. Hrdliččin hlas zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj.......". Zbytek básně si přečtěte sami, je opravdu velmi pěkná a vždy potěší duši.

Líbilo se mi filmové zpracování básnického díla Máj, které bylo uvedeno do kin v roce 2008. Filmový projekt režiséra a kameramana F. A. Brabce tak trochu navazuje v mnoha ohledech na filmové zpracování Erbenovy básně Kytice. Písně ve filmu zahrála hudební skupina Support Lesbiens. Hlavní roli Viléma loupežníka vytvořil Matěj Stropnický. Celý děj se odehrává nedaleko hradu Bezdězu a okolí. Protože již přes čtvrt století žijeme ve svobodné zemi, můžeme oslavit 1. máj láskou.  

 

Použitá literatura: K. H. Mácha - úryvek z básně Máj

 

 

 

láska práce vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
První máj je hlavně svátkem lásky a měl by jím zůstat. Krásně popisuje první máj také Alois Jirásek ve své Filosofské historii, kdy studenti slavili majáles. Nikdy jsem nepochopila, proč komunisti majáles studentům zakázali. Bohužel , svá studentská léta jsem prožila právě v těch zákazech a naopak příkazech jít povinně do průvodu, takže jsem o majáles přišla. Můj vnuk už zase slaví letos majáles a jsem ráda.
ivana kosťunová
Možná se ještě dočkáme zaměnění svátku práce za svátek vstupu do EU.
Anna Potůčková
Tento svátek jako mladé děvče jsem měla ráda. Ne však povinné průvody jako školačka. Ve svém mládí jsme s partou mladých jezdili na tyto oslav do Zlína, kde ty oslavy byly velkolepé s mnoha alegorickými vozy. Moc ráda na to vzpomínám, Zlín byl tehdy plný mladí a radosti z mládí.
Hana Rypáčková
Starý článek....Už jsem reagovala v r.2017
Jiří Dostal
:-) :-) Svátek lásky k práci, která je jako poctivá přestupkem proti přirozenosti, možná láska i práce... :-) :-)
Eva Mužíková
Měla jsem ty oslavy ráda. Jako ditě jsem prožívala zdobeni alegorických vozů, účast v prvomájových průvodech mne také bavila.
Jan Zelenka
Mám to podobné. A co se týče povinných průvodů, většinou jsme jako žáci z nich utíkali.
Marie Novotná
Jako vesničanka jsem často byla ,,osvobozena" od průvodu . Omluvenka zněla : sázeli jsme brambory. Máj je lásky čas i u nás.
Hana Rypáčková
Hezké připomenutí. Dnes jsme s vnučkou dávaly Máj společně dohromady a podařilo se... Mám syna Viléma. Vzpomínala jsem, že jsme měli vždy řízky se salátem, protože maminka se vrátila z průvodu pozdě a tak to bylo nejrychlejší, jen ohřát řízky. S těmi zbylými jsme jeli po obědě na výlet .
Naděžda Špásová
Na 1. máje se před 39 lety narodil náš syn. JInak jsem ale průvody z duše nesnášela a vždycky jsme se z nich snažily s holkama vytratit. Ale květen mám ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...