Jizba plná pohody

Jizba plná pohody

1. 11. 2018

Taková čeká na své návštěvníky v Uměleckoprůmyslovém muzeu na výstavě Krásná jizba 1927 – 1948 / Design pro demokracii. 

Krásná jizba byla založena jako pobočka nakladatelství Družstevní práce v roce 1927. Patřila k nejvýznamnějším českým institucím v oblasti bytové kultury a designu první poloviny 20. století. Byla vynikajícím příkladem propojování vysokých funkčních a estetických nároků s praktickými aspekty průmyslové výroby a principy marketingu. Dosáhnout tohoto cíle se jí podařilo patrně nejlépe v sortimentu užitkového skla. Kromě průmyslové výroby podporovala také řadu místních řemeslných dílen, dodávajících hodnotné a autentické výrobky. Zájem o lidovou tvorbu stoupal od konce třicátých let.

Nezastupitelné místo měly v sortimentu Krásné jizby vždy uměleckořemeslně hodnotné výrobky z keramiky a porcelánu. Nejprodávanějším zbožím byl po celou dobu existence Krásné jizby textil, přestože ortodoxní funkcionalisté ho vnímali jako nepraktickou a nehygienickou součást interiéru. Koncem třicátých let se stal jeho svébytnou součástí. Od roku 1938 do poloviny čtyřicátých let se prodávaly nejvíce tištěné látky. Na konci roku 1928 se objevily v nabídce Krásné jizby drobné kovové výrobky, určené pro jídelny, obývací pokoje a pracovny. Ve třicátých letech nabízela Krásná jizba předměty z přírodních materiálů jako sláma, lýko a proutí, odkazující k řemeslné výrobě. Pouze ojediněle však mezi nimi byly výrobky dřevěné. Ke dřevu, jako českému materiálu, který mohl částečně nahradit kov, se obrátila Krásná jizba během války, kdy byl zásadní problém s dodávkami kovového zboží. Ve výrobě nábytku začal na počátku třicátých let konkurovat dřevu kov. K renesanci dřeva pak došlo na konci třicátých let, a to nejen kvůli omezeným výrobním možnostem za protektorátu; znamenala také posun od účelné hygienické domácnosti k interiéru, který má přinášet především pocit útulnosti a pohodlí.

Krásná jizba nabízela zákazníkům také zahraniční zboží, zejména keramiku a textilie. Díky představitelům Družstevní práce se podařilo udržet její chod i během války. Ještě v roce 1947 byla součástí československé expozice na Trienále v Miláně. Zničený průmysl, přetrhání výrobní tradice a likvidace soukromého sektoru v roce 1948 znamenaly konec původních idejí Krásné jizby. Byla sloučena s Ústředím lidové a umělecké výroby. Obchod stejného jména, avšak jiného zaměření a sortimentu, pak zůstal na stejném místě dalších více než čtyřicet let.

Nabízím vám k prohlédnutí hodně z té nádhery, kterou jsme s Jitkou H. obdivovaly. Lepší ale jistě je vidět vše na vlastní oči. Čas máte až do 20. ledna příštího roku. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, v úterý do 20 hodin.

 

Zdroje: informační panely; http://www.upm.cz

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Soňo a Aničko, mile jste mě překvapily.
Anna Čípová
Moc milé připomenutí umu "českých ručiček".
Soňa Prachfeldová
Je dobře, že ty krásy jsou uchovány. Kolik nádherných věcí. Bezva napsáno a nafoceno !
Věra Ježková
Děkuji podruhé. :-)
Elena Valeriánová
Já si pamatuji na prodejnu Krásné jizby v Olomouci, ale teď si nevybavuji, jestli tam ještě něco podobného je. Vždy jsem pošťáka před výlohou, bylo co obdivovat. Hezká pozvánka.
Jana Šenbergerová
Krásné. Určitě bych si i dnes vybrala. Dík.
Eva Mužíková
Věrko, to je krása....moc hezké fotky.
Alena Vávrová
Děkuji za sdílení, mám ráda hezké věci, fotky jsou skvělé.
Alena Tollarová
To je krásných věcí. Kdybych si měla některou z nich vybrat, musela bych ukázat se zavřenýma očima. Jinak bych vybírala a vybírala ...
Jitka Hašková
Báječný článek. Moc se mi to líbilo. Věra vybrala fotky výborně. Z té krásy je těžké vybrat jenom něco.?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...