Jizba plná pohody

Jizba plná pohody

1. 11. 2018

Taková čeká na své návštěvníky v Uměleckoprůmyslovém muzeu na výstavě Krásná jizba 1927 – 1948 / Design pro demokracii. 

Krásná jizba byla založena jako pobočka nakladatelství Družstevní práce v roce 1927. Patřila k nejvýznamnějším českým institucím v oblasti bytové kultury a designu první poloviny 20. století. Byla vynikajícím příkladem propojování vysokých funkčních a estetických nároků s praktickými aspekty průmyslové výroby a principy marketingu. Dosáhnout tohoto cíle se jí podařilo patrně nejlépe v sortimentu užitkového skla. Kromě průmyslové výroby podporovala také řadu místních řemeslných dílen, dodávajících hodnotné a autentické výrobky. Zájem o lidovou tvorbu stoupal od konce třicátých let.

Nezastupitelné místo měly v sortimentu Krásné jizby vždy uměleckořemeslně hodnotné výrobky z keramiky a porcelánu. Nejprodávanějším zbožím byl po celou dobu existence Krásné jizby textil, přestože ortodoxní funkcionalisté ho vnímali jako nepraktickou a nehygienickou součást interiéru. Koncem třicátých let se stal jeho svébytnou součástí. Od roku 1938 do poloviny čtyřicátých let se prodávaly nejvíce tištěné látky. Na konci roku 1928 se objevily v nabídce Krásné jizby drobné kovové výrobky, určené pro jídelny, obývací pokoje a pracovny. Ve třicátých letech nabízela Krásná jizba předměty z přírodních materiálů jako sláma, lýko a proutí, odkazující k řemeslné výrobě. Pouze ojediněle však mezi nimi byly výrobky dřevěné. Ke dřevu, jako českému materiálu, který mohl částečně nahradit kov, se obrátila Krásná jizba během války, kdy byl zásadní problém s dodávkami kovového zboží. Ve výrobě nábytku začal na počátku třicátých let konkurovat dřevu kov. K renesanci dřeva pak došlo na konci třicátých let, a to nejen kvůli omezeným výrobním možnostem za protektorátu; znamenala také posun od účelné hygienické domácnosti k interiéru, který má přinášet především pocit útulnosti a pohodlí.

Krásná jizba nabízela zákazníkům také zahraniční zboží, zejména keramiku a textilie. Díky představitelům Družstevní práce se podařilo udržet její chod i během války. Ještě v roce 1947 byla součástí československé expozice na Trienále v Miláně. Zničený průmysl, přetrhání výrobní tradice a likvidace soukromého sektoru v roce 1948 znamenaly konec původních idejí Krásné jizby. Byla sloučena s Ústředím lidové a umělecké výroby. Obchod stejného jména, avšak jiného zaměření a sortimentu, pak zůstal na stejném místě dalších více než čtyřicet let.

Nabízím vám k prohlédnutí hodně z té nádhery, kterou jsme s Jitkou H. obdivovaly. Lepší ale jistě je vidět vše na vlastní oči. Čas máte až do 20. ledna příštího roku. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, v úterý do 20 hodin.

 

Zdroje: informační panely; http://www.upm.cz

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.