Šmejdi - líc a rub
Ilustrační foto: pixabay.com

Šmejdi - líc a rub

3. 4. 2016

Přestože jsem se nikdy nezúčastnila žádných tzv. "šmejdích aktivit", rozhodla jsem se k této problematice se vyjádřit i z pohledu druhé strany. Myslím tím z pohledu těch "nenáviděných a zlých šmejdů". Předvádění určitých výrobků a lákání na tyto akce se k nám dostalo v 90. letech, kdy se otevřely hranice a naši lidé začali napodobovat západní kolegy.

Já osobně jsem se s naháněči různých akcí setkala při své dovolené na ostrově Gran Canarie. Denně ráno před naším hotelem stáli chlapci a děvčata a snažili se zjistit, jaké jsme národnosti, aby nás správně oslovili a pozvali tu na jahodovou plantáž, pak na banánovou či na prohlídku nějakého luxusního hotelového komplexu. Dokonce turisty vozili taxíky, nabízeli šampanské, fotoaparáty a jiná lákadla. Kdo podlehl, hned byl odvezen do nějakého komplexu, kde mu za desítky tisíc marek byly nabízeny týdenní pobyty. Z našeho zájezdu se vždy nějací zvědavci našli, a pokud ještě podepsali smlouvu, měli pak celý pobyt zkažen. Protože ze smlouvy nebylo úniku.

Kdo uvažoval racionálně, musel vědět, že nic není zadarmo. Nikdo vás nebude jen tak z lásky vozit zadarmo taxíkem po ostrově nebo vám zadarmo dávat různé dárky. Každý přeci ví, že "zadarmo není ani sleva". Proto dodnes nechápu, že lidé, kteří se nechali u nás vozit na různé výlety autobusem po zámcích, hradech a pak dostali zadarmo oběd, si mohli myslet, že prodejci jsou dobrodinci se srdcem na dlani a snaží se zpříjemnit život seniorům. Cenou za takové výlety byly předražené výrobky, protože do ceny se musela počítat mzda prodejců, pohonné hmoty za autobus, výdaje za jídlo, nájem místnosti, kde se akce konala, a další náklady.

Tak prosím nenaříkejte, že jste naletěli, že jste nevěděli atd. Nikdo nikomu nedá nic zadarmo, pokud se nejedná o charitativní akci. Dnes čtu, jak někteří z nás si stěžují na zlé prodejce. Ano, já s jejich praktikami také nesouhlasím, ale prosím ruku na srdce - neumožnili jste jim svým přístupem a hlavně tím, že jste chtěli dostat něco "zadarmo", aby vás nakonec okrádali?  

Dovolila jsem si zareagovat na článek v Mladé frontě Dnes, kde se o problematice "šmejdů" píše jednostranně z pohledu oklamaných seniorů. Nebylo to také tak, že někteří z nás chtějí "zadarmo" získat určité výhody a pak zjistí, že to funguje trochu jinak? Tím neomlouvám špinavé praktiky těchto prodejců, jen chci říci - oni prostě využili nebo spíše zneužili důvěřivost starších občanů a vystihli jejich touhu mít "něco zadarmo".

 

 

 

nákupy podvodníci
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše Onderková
Ano, naprosto souhlasím, jsou to podvodníci, ale jak se říká, bez práce nejsou koláče, tak ani seniorům nikdo nic zadarmo nedá, to si mohou myslet jenom ti naivní...
Hana Čadová
Také mám zkušenost, že jsem vyhrála večeři pro dvě osoby. Když jsme s manželem přišli do restaurace, zaujal nás stůl, kde bylo nějaké zboží přikryté červeným ubrusem. To už jsem věděla která bije! Když jsem se dožadovala, že jsme nepřišli na předváděcí akci, ale pro výhru, hned byl oheň na střeše! Ale manžel se nedal, pustil se do prodejce a sdělil, že bude volat policii. Během chvíle byl kuřecí plátek s bramborem na stole. To byla výhra jako hrom!
Zuzana Pivcová
Naprosto souhlasím. Jen jedinkrát, a to hned po listopadu, jsem se šla podívat na akci, kde se prodávaly antialergické deky a polštáře z ovčí vlny. Na pozvánce byl přislíben dárek za účast každému a myslím i malé občerstvení. Tehdy ještě prodejci nebyli tak agresivní, ale přesto se snažili po prezentaci každého nalákat na drahé zboží. Já a asi 3 lidi jsme odešli a až do odchodu jsme nedostali nic, ostatní zůstali a rozhodně nakoupili. Od té doby jsem dostala takových nabídek spoustu, Zajímavé vždy bylo, že manželské dvojici nabízeli na pozvánce vždy daleko větší dar než jedinci. Počítali samozřejmě s tím, že manželé se hned na místě dohodnou a podepíšou koupi.
ivana kosťunová
Tohle jste napsala velmi dobře, ještě bych doplnila, že při podpisu smlouvy je třeba důkladně přečíst každé slovo, a při sebemenší pochybnosti nepodepisovat. Trochu bych se asi zastala těch, co se akcí účastní- je to totiž prezentováno jako reklamní akce pro vybrané výherce. Ale máte pravdu-naivita je trestuhodná.
Alena Várošová
Je to tak,jak píše paní Jarmila.Mnoho našich seniorů a touha dostat něco zadarmo, jet na nějaký výlet i s obědem,když nikam nejezdím.To je lákadlo a příležitost,pro mnoho lidí to byla vidina poznávat naše kraje hrady zámky a ještě to slovo ZADARMO je fakt lákavé.Věřím tomu,že naletělo mnoho starších osob,takoví lidé šmejdi - jsou na tyto akce perfektně školeni.Dnes už jsou senioři na každém kroku varováni, a jsou opatrni..Zadarmo,ani kuře nehrabe.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.