Kam se poděli pěkní muži?
Ilustrační foto: ingimage.com

Kam se poděli pěkní muži?

6. 2. 2018

Přerostlá mimina. Tuleni. Zženštilí chlapečci. Tak označují ženy ve věku nad padesát let současné mladé muže. Všimli jste si, jak se změnil ideál mužské krásy? Mladíci, kteří jsou nyní považováni za idoly, se starším ženám zpravidla vůbec nelíbí.

Když se řekne pohledný mužský, zralým ženám se obvykle vybaví jména: Sean Connery, Robert Redford, Marlon Brando... Každá dáma si určitě dosadí svůj vlastní idol. Co mají společného? Vypadají jako muži. Tedy jako chlapi. Nemají vlasy načesané do nagelovaných kohoutků, neholí si hrudník a raději nevědět, co všechno další, nenosí růžová trička. Jako chlapi vypadali vždycky, ať jim bylo třicet, čtyřicet, padesát, šedesát...

Dnešní ideál mužské krásy je přesně opačný. Kluci, kteří se uplaťnují ve světovém modelingu, jsou bledí a hubení. Mladíci, kteří nyní frčí v hudbě, často připomínají děvčata. Člověk si nedovede představit, že by třeba lezli po stromě, seděli v hospodě u piva nebo něco opravovali v dílně. Tady je rozhovor, zachycený mezi generacemi:

„Proboha, kdo to je?“ ptá se babička osmnáctileté vnučky, která si v tabletu prohlíží fotku mladíka. 
„Josef Utěkal. Krásný, že?“
„Kdo? Vždyť ten kluk vypadá jako holka. Takové velké rty a zasněný výraz,“ diví se babička.
„To je Čech, který vyhrál Elite Model Look, nejprestižnější soutěž v modelingu, teď reprezentuje Česko ve světě, je v módě velmi žádaný. Je přece moc krásný,“ vysvětluje vnučka.
„Tak tomu už nerozumím. Dříve byl za krásného považován chlap, který vypadal jako chlap,“ říká babička.

Třiasedmdesátiletá Hana z Ostravy vzpomíná: „Jako holka jsem chodívala s maminkou a jejími kamarádkami často na koupaliště. Vždycky okukovaly mužské a říkaly: „Ten je pěkně chlupatý, podívej na ten zarostlý hrudník. Hustý porost byl považován za známku mužství. Dnes se moji vnuci holí, takže vypadají jako tuleni. Když je pozoruju s jejich kamarády, připadají mi všichni stejní. Vyholené hlavy, oholené nohy, ruce, na hrudi nic.“

A její přítelkyně dodává: „Říkám dnešním mladým mužům přerostlá mimina.“

Bledí a hubení neduživci

Ještě nikdy dříve se tak nedařilo byznysu s oblečením, parfémy a kosmetikou pro muže. Takže stoupá i poptávka po mužských modelech. Přesněji, po chlapcích, kteří s dřívějším pojetím mužské krásy nemají pranic společného. Mužský model dnes rozhodně neznamená totéž, co svalnatý chlapík s mužnou tváří.

„Žádaní jsou kluci s chlapeckou postavou, ani úplně štíhlí, ani s vypracovanými svaly. Typově by odpovídali stylu, kterému se říká street boys,“ upřesňuje Roman Holárek z agentury Pure Model Management, která zastupuje v současnosti velmi žádané mužské modely.

Jedním z nich je například Lukáš Krása, který se prosadil mimo jiné díky tomu, že je silně potetovaný. Jeho tělo je v podstatě jedno velké umělecké dílo. Další úspěšní modelové mají třeba výrazně odstávající uši, výrazné rty nebo jsou extrémně bledí. Dříve by se řeklo neduživí. Nyní však platí, že se uchytí ten, kdo je něčím zvláštní. Starší ženy by řekly, že spíše ošklivý. Ale to je samozřejmě věc názoru.

„Na přehlídkových molech jsou nyní vidět čím dál častěji tváře s výraznějšími rysy, které nejsou prvoplánově líbivé, například mají odstáté uši nebo velké nosy,“ potvrzuje Tereza Kuklíková z agentury Czechoslovak models, která rovněž zastupuje současné úspěšné české modely. 

Návrat k pořádným chlapům

Když se řekne, že je někdo krásný či ošklivý, je to vždy subjektivní názor. Mnohdy ale podléháme zažitým klišé. Ukázal to i průzkum britské značky pánského spodního prádla Jacamo. Firma si zadala studii, která zjišťovala, co muži a ženy považují za ideál mužské krásy. Přesněji, zda se jejich názory liší. No samozřejmě, že liší. A hodně.

Dotázaní muži uváděli, že podle nich by měl muž, který se nyní líbí ženám, vypadat jako Justin Bieber. Pokud někdo neví, co si pod tímto jménem představit, jde o popovou hvězdičku, zkrátka hezounka. Dále se domnívali, že by ideální muž měl mít ruce jako herec Hugh Jackman. To je prostě svalouš, typově téměř kulturista. No a k tomu by si představovali vysportované nohy fotbalisty Cristiana Ronalda.

Co uváděly ženy? Líbí se jim britský princ Harry, protože prý má rošťácký úsměv. Ano, ten obyčejný zrzek. Dále se jim líbí rugbyový hráč Ben Cohen, prý proto, že má chlupatou hruď a to se moc dneska nevidí. A hlavně je pro ně důležitější, jestli je s mužským legrace a je jim oporou, než jestli má na hlavě načesaného kohoutka a potetované ruce.

Oblíbená americká blogerka Mackenzie Pearson tomu všemu nasadila korunu, když popsala naprosto nový trend ve vnímání mužské krásy: „Muži si sice myslí něco jiného, ale i dnešní mladé dívky začínají pomalu vnímat muže podobně jako jejich maminky a babičky. Do kurzu se pomalu ale jistě dostanou takzvaní obyčejní chlápci od vedle. Tedy muži s nepatrným pivním bříškem, kteří sice občas cvičí, není jim jedno, jak vypadají, ale zároveň o víkendech kalí v hospodách a klubech.“

Takže, až se vaše vnučky budou zasněně dívat na zvláštní hubené mladíky v podivném oblečení, nezoufejte, nedivte se. Mění se nejen módní trendy, ale i ideály krásy. Může se klidně stát, že za pár let vám vnučky domů přivedou chlupaté svalnaté mladíky s vizáží Jeana Paula Belmonda.

muži
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%