Šmejdi - líc a rub
Ilustrační foto: pixabay.com

Šmejdi - líc a rub

3. 4. 2016

Přestože jsem se nikdy nezúčastnila žádných tzv. "šmejdích aktivit", rozhodla jsem se k této problematice se vyjádřit i z pohledu druhé strany. Myslím tím z pohledu těch "nenáviděných a zlých šmejdů". Předvádění určitých výrobků a lákání na tyto akce se k nám dostalo v 90. letech, kdy se otevřely hranice a naši lidé začali napodobovat západní kolegy.

Já osobně jsem se s naháněči různých akcí setkala při své dovolené na ostrově Gran Canarie. Denně ráno před naším hotelem stáli chlapci a děvčata a snažili se zjistit, jaké jsme národnosti, aby nás správně oslovili a pozvali tu na jahodovou plantáž, pak na banánovou či na prohlídku nějakého luxusního hotelového komplexu. Dokonce turisty vozili taxíky, nabízeli šampanské, fotoaparáty a jiná lákadla. Kdo podlehl, hned byl odvezen do nějakého komplexu, kde mu za desítky tisíc marek byly nabízeny týdenní pobyty. Z našeho zájezdu se vždy nějací zvědavci našli, a pokud ještě podepsali smlouvu, měli pak celý pobyt zkažen. Protože ze smlouvy nebylo úniku.

Kdo uvažoval racionálně, musel vědět, že nic není zadarmo. Nikdo vás nebude jen tak z lásky vozit zadarmo taxíkem po ostrově nebo vám zadarmo dávat různé dárky. Každý přeci ví, že "zadarmo není ani sleva". Proto dodnes nechápu, že lidé, kteří se nechali u nás vozit na různé výlety autobusem po zámcích, hradech a pak dostali zadarmo oběd, si mohli myslet, že prodejci jsou dobrodinci se srdcem na dlani a snaží se zpříjemnit život seniorům. Cenou za takové výlety byly předražené výrobky, protože do ceny se musela počítat mzda prodejců, pohonné hmoty za autobus, výdaje za jídlo, nájem místnosti, kde se akce konala, a další náklady.

Tak prosím nenaříkejte, že jste naletěli, že jste nevěděli atd. Nikdo nikomu nedá nic zadarmo, pokud se nejedná o charitativní akci. Dnes čtu, jak někteří z nás si stěžují na zlé prodejce. Ano, já s jejich praktikami také nesouhlasím, ale prosím ruku na srdce - neumožnili jste jim svým přístupem a hlavně tím, že jste chtěli dostat něco "zadarmo", aby vás nakonec okrádali?  

Dovolila jsem si zareagovat na článek v Mladé frontě Dnes, kde se o problematice "šmejdů" píše jednostranně z pohledu oklamaných seniorů. Nebylo to také tak, že někteří z nás chtějí "zadarmo" získat určité výhody a pak zjistí, že to funguje trochu jinak? Tím neomlouvám špinavé praktiky těchto prodejců, jen chci říci - oni prostě využili nebo spíše zneužili důvěřivost starších občanů a vystihli jejich touhu mít "něco zadarmo".

 

 

 

nákupy podvodníci
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.