Šmejdi - líc a rub
Ilustrační foto: pixabay.com

Šmejdi - líc a rub

3. 4. 2016

Přestože jsem se nikdy nezúčastnila žádných tzv. "šmejdích aktivit", rozhodla jsem se k této problematice se vyjádřit i z pohledu druhé strany. Myslím tím z pohledu těch "nenáviděných a zlých šmejdů". Předvádění určitých výrobků a lákání na tyto akce se k nám dostalo v 90. letech, kdy se otevřely hranice a naši lidé začali napodobovat západní kolegy.

Já osobně jsem se s naháněči různých akcí setkala při své dovolené na ostrově Gran Canarie. Denně ráno před naším hotelem stáli chlapci a děvčata a snažili se zjistit, jaké jsme národnosti, aby nás správně oslovili a pozvali tu na jahodovou plantáž, pak na banánovou či na prohlídku nějakého luxusního hotelového komplexu. Dokonce turisty vozili taxíky, nabízeli šampanské, fotoaparáty a jiná lákadla. Kdo podlehl, hned byl odvezen do nějakého komplexu, kde mu za desítky tisíc marek byly nabízeny týdenní pobyty. Z našeho zájezdu se vždy nějací zvědavci našli, a pokud ještě podepsali smlouvu, měli pak celý pobyt zkažen. Protože ze smlouvy nebylo úniku.

Kdo uvažoval racionálně, musel vědět, že nic není zadarmo. Nikdo vás nebude jen tak z lásky vozit zadarmo taxíkem po ostrově nebo vám zadarmo dávat různé dárky. Každý přeci ví, že "zadarmo není ani sleva". Proto dodnes nechápu, že lidé, kteří se nechali u nás vozit na různé výlety autobusem po zámcích, hradech a pak dostali zadarmo oběd, si mohli myslet, že prodejci jsou dobrodinci se srdcem na dlani a snaží se zpříjemnit život seniorům. Cenou za takové výlety byly předražené výrobky, protože do ceny se musela počítat mzda prodejců, pohonné hmoty za autobus, výdaje za jídlo, nájem místnosti, kde se akce konala, a další náklady.

Tak prosím nenaříkejte, že jste naletěli, že jste nevěděli atd. Nikdo nikomu nedá nic zadarmo, pokud se nejedná o charitativní akci. Dnes čtu, jak někteří z nás si stěžují na zlé prodejce. Ano, já s jejich praktikami také nesouhlasím, ale prosím ruku na srdce - neumožnili jste jim svým přístupem a hlavně tím, že jste chtěli dostat něco "zadarmo", aby vás nakonec okrádali?  

Dovolila jsem si zareagovat na článek v Mladé frontě Dnes, kde se o problematice "šmejdů" píše jednostranně z pohledu oklamaných seniorů. Nebylo to také tak, že někteří z nás chtějí "zadarmo" získat určité výhody a pak zjistí, že to funguje trochu jinak? Tím neomlouvám špinavé praktiky těchto prodejců, jen chci říci - oni prostě využili nebo spíše zneužili důvěřivost starších občanů a vystihli jejich touhu mít "něco zadarmo".

 

 

 

nákupy podvodníci
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vážený pane Čepelko, co budete či nebude psát je jen váš problém .
Oldřich Čepelka
Dobrý, paní Jarmilo. Rozhodl jsem se, že to téma zpracuju literárně. Jako povídku. Bude to zas fikce. Doufám, že neurazí. nikoho než šmejdy. Hlavním hrdinou budu já, šmejd, který půjde od porážky k púorážce. Jen pro pobavení. Nebo vy byste to nedoporučila?
VANDA Blaškovič
Ano, Jarmilo, vše je o lidech, jejich touhách mít něco zadarmo a jejich charakteru zda využijí svoji "převahu" nad méně zkušenými. Jak se říká, dvakrát měř....
Jarmila Komberec Jakubcová
Měla jsem pocti, že je potřeba problém tv.šmejdů vidět z obou stran.A hlavně je dobře, že lidé pochopili a naučili se rozpoznávat, že co na první pohled vypadá lákavě je ve skutečnosti šmejd. Podvodníci vždycky budou, ale je potřeba být velmi ostražitý při podpisu jakýchkoliv smluv či závazků.Dnes zase šmejdi šmejdí hlavně s výhodnými půjčkami. Tady je opatrnost a obezřetnost vždy na místě.Děkuji za názory.
Květoslava HOUDKOVÁ
Absolvovala jsem - v pohodě - mnoho těchto "výletů". Samozřejmě, vidina "něčeho zdarma" byla pro seniory velkým lákadlem, ale to HLAVNÍ, čím sami pomohli k vítězství šmejdů, bylo v něčem jiném! - VÍM, ale nejsem právník - polemizovat tu nebudu.
Vladka Steinová
Ano, staří lidé jsou velmi nezdravě důvěřiví a často naletí.Stalo se to i mojí mamince, i když byla mnou varována a poučena.Jedna strana mince jsou oklamaní senioři, ale ta druhá s otazníkem, jak je vůbec možné, že se toto dějě?
Helenka Vambleki
Alenko, jak stále vidíme a slyšíme - je to možné. Ty lidi celý život dřeli, teď mají důchod 8000...a najednou se při nějaké předváděčce stávají velikými výherci. No úžasné! On ten ovčí set peřina a polštář stojí 60000...a já jsem vyhrál první cenu, tak to budu mít jen za 30000 a ještě mi k tomu přidají úúúúplně zadarmo ještě prostěradlo a litr pracího prostředku a digitální váhu na potraviny! Ó já su tak šťastný!!! A ty výhodné splátky! Jen tři roky po tisíc měsíčně!!!....ti stařečkové v tu chvíli nepočítají, nečto malá písmenka, která mnohdy ani nevidí. Mají zakalenou mysl nečekaným darem z nebes.
Alena Tollarová
Musím se přiznat, že když někdy slyším ty nářky "postižených", tak ani nejsem schopná projevit patřičnou lítost. Tolik se už napsalo a namluvilo, že mi připadá, že není možné, aby se ještě našel někdo, někdo, kdo by naletěl. Ale je ...
Libor Farský
Zrovna nedávno jsem byl na podobnou akci zván jako "výherce". Když jsem tu volající dámu požádal, aby mi napřed řekla, odkud má mé telefonní číslo a jak ví, že jsem starý člověk, tak mi práskla telefonem. :-(
Helenka Vambleki
V době asi před sedmi lety, kdy jsem měla hooooodně hluboko do kapsy, jsem nabídky prezentací využívala, abych se aspoň najedla. Ke koupi čehokoli "výhodného a velice potřebného" mne nikdy nikdo nedonutil. Byla jsem svědkem, jak bouchalo šampáňo a výherkyni i s hromadou dárků vezli ihned autem rovnou domů - takže chudák babka koupí předražených krámů na splátky nám ostatním vlastně zaplatila ten oběd "zadarmo". A většinou ty úžasné dárky za tříhodinové sedění, od kterého bolela prdel, byly šunty za pár korun.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...