Plzeňská akce určená seniorům - "Jedeme dál"
FOTO: archiv autorky

Plzeňská akce určená seniorům - "Jedeme dál"

27. 4. 2016

Město Plzeň nezapomíná na své starší spoluobčany - seniory,  a tak ve spolupráci s Magistrátem města Plzně a radnicí 1. plzeňského obvodu vznikl nápad nabídnout pravidelné cvičební aktivity seniorům pod vedením profesionálních cvičitelů pro celý loňský rok. To bylo a je cílem projektu s názvem "Jedeme dál".

Realizací celého projektu bylo pověřeno plzeňské mezigenerační centrum TOTEM-RDC. Nápad vznikl na radnici 1. obvodu. Na jeho území jsou vytvořeny velmi dobré podmínky, okolo všech pěti Boleveckých rybníků jsou vybudovány  kondiční okruhy. Radnice zde instalovala  venkovní cvičební stroje a v okolí jsou udržované lesní cesty. Dvouměsíční kurzy spočívají v pravidelném cvičení 2x týdně, při kterém se chodí  s Nordic Walking (chůze s hůlkami) a pak  cvičí na speciálně vybudovaném seniorském hřišti. Pro NW jsou speciálně vytvořené okruhy kolem Kamenného rybníka v Plzni, které jsou přizpůsobeny pro chůzi s hůlkami.

Smyslem celého projektu je nejen posilování fyzické kondice účastníků, ale také navazování, setkávání a posilování přátelských vztahů. Aby senioři, pokud žijí sami, nezůstávali  uzavřeni jen ve svých domovech. Celý dvouměsíční cyklus je vždy zakončen sportovním odpolednem a společenským tanečním večerem v prostorách Totemu.

Akce jsem se zúčastnila se svou kamarádkou a od loňského října až doposud chodíme 2x týdně na dvě hodiny za každého počasí do přírody,.Délka trasy je cca 5-7km podle výběru. Všichni přihlášení účastníci obdrželi zdarma žlutou pláštěnku, tričko s nápisem "Jedeme dál", žlutý batůžek s lahvičkou na pití a další drobné doplňky. NW hole nám vždy přivezla instruktorka kurzu a mohli jsme si je zapůjčit. I když většina z nás měla svoje vlastní. A pak již se vykročilo na trek. Poznala jsem pár báječných lidí a akce se mi moc líbí. 

Myslím, že takové akce pro seniory jsou velmi přínosné a lidé, kteří by sami nikam nešli, mají možnost jít v partě stejných vrstevníků do přírody. Většina z nás byly ročníky 1940 -48 a jen taková perlička - z cca 15-20 účastníků byli vždy jen jeden či dva muži. Je vidět, že my ženy jsme více akční, prostě nejsme "gaučáci". Nakonec i na íčku máme převahu.

aktivní senioři města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.