Plzeňská akce určená seniorům - "Jedeme dál"
FOTO: archiv autorky

Plzeňská akce určená seniorům - "Jedeme dál"

27. 4. 2016

Město Plzeň nezapomíná na své starší spoluobčany - seniory,  a tak ve spolupráci s Magistrátem města Plzně a radnicí 1. plzeňského obvodu vznikl nápad nabídnout pravidelné cvičební aktivity seniorům pod vedením profesionálních cvičitelů pro celý loňský rok. To bylo a je cílem projektu s názvem "Jedeme dál".

Realizací celého projektu bylo pověřeno plzeňské mezigenerační centrum TOTEM-RDC. Nápad vznikl na radnici 1. obvodu. Na jeho území jsou vytvořeny velmi dobré podmínky, okolo všech pěti Boleveckých rybníků jsou vybudovány  kondiční okruhy. Radnice zde instalovala  venkovní cvičební stroje a v okolí jsou udržované lesní cesty. Dvouměsíční kurzy spočívají v pravidelném cvičení 2x týdně, při kterém se chodí  s Nordic Walking (chůze s hůlkami) a pak  cvičí na speciálně vybudovaném seniorském hřišti. Pro NW jsou speciálně vytvořené okruhy kolem Kamenného rybníka v Plzni, které jsou přizpůsobeny pro chůzi s hůlkami.

Smyslem celého projektu je nejen posilování fyzické kondice účastníků, ale také navazování, setkávání a posilování přátelských vztahů. Aby senioři, pokud žijí sami, nezůstávali  uzavřeni jen ve svých domovech. Celý dvouměsíční cyklus je vždy zakončen sportovním odpolednem a společenským tanečním večerem v prostorách Totemu.

Akce jsem se zúčastnila se svou kamarádkou a od loňského října až doposud chodíme 2x týdně na dvě hodiny za každého počasí do přírody,.Délka trasy je cca 5-7km podle výběru. Všichni přihlášení účastníci obdrželi zdarma žlutou pláštěnku, tričko s nápisem "Jedeme dál", žlutý batůžek s lahvičkou na pití a další drobné doplňky. NW hole nám vždy přivezla instruktorka kurzu a mohli jsme si je zapůjčit. I když většina z nás měla svoje vlastní. A pak již se vykročilo na trek. Poznala jsem pár báječných lidí a akce se mi moc líbí. 

Myslím, že takové akce pro seniory jsou velmi přínosné a lidé, kteří by sami nikam nešli, mají možnost jít v partě stejných vrstevníků do přírody. Většina z nás byly ročníky 1940 -48 a jen taková perlička - z cca 15-20 účastníků byli vždy jen jeden či dva muži. Je vidět, že my ženy jsme více akční, prostě nejsme "gaučáci". Nakonec i na íčku máme převahu.

aktivní senioři města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Růžena Krásná
Je to výborná akce v Plzni...také chodím hůlky...
Zdenka Jírová
Chválím Plzeň, že na své seniory nezapomíná. To bohužel já říci nemohu, u nás o ničem podobném jsem neslyšela, náš primátor na seniory nemyslí, ten se chce stát prezidentem, to je lepší byznys.
Hana Rypáčková
Je to smysluplné...A sníh mne dnes osvěžil...
Hana Lancová
Velmi pěkná aktivita. :-)))
Anna Čípová
Dobrý nápad. Ale osobně chodím do přírody raději sama. Fotím vše, co mi padne do oka a ostatní bych zdržovala.
Karel Boháček
Super akce a nápady. Chválím Plzeň.
Zuzana Pivcová
I v Praze jsou jednotlivé městské části dost odlišné, co se týče akcí pro starší občany. Zdá se, že Plzeň je v tomhle aktivní dost, a to je dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...