Česká filharmonie možná
získá "operního Oscara"

Česká filharmonie možná
získá "operního Oscara"

17. 1. 2015

Česká filharmonie byla nominována na prestižní cenu The International Opera Awards 2015 přezdívanou "operní Oscar". Cenu může získat za koncertní provedení opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, a to v kategorii znovuobjevených děl (Rediscovered Work). Slavnostní vyhlášení prestižních cen se uskuteční 26. dubna v Londýně.

„Nominací jsem překvapen,“ uvedl šéfdirigent Jiří Bělohlávek. „Neměl jsem tušení, že se mezinárodní komise o našem počinu dozvěděla. S napětím budu očekávat, zda se nám podaří dosáhnout na ocenění, ale už samotný fakt, že jsme byli vybráni mezi nejlepší projekty roku 2014, nám udělal velkou radost.“ 

Projekt dirigenta Bělohlávka bude čelit konkurenci v podobě nahrávky Donizettiho opery Les Martyrs firmy Opera Rara, inscenace díla Franka Faccia Amleto v Opera Southwest v americkém Albuquerque nebo Rossiniho Aureliana v Palmiře z italského Pesara. Porota složená z předních hudebních odborníků a publicistů uděluje ceny ve dvacítce kategorií. 

Martinů, který působil v letech 1940 až 1952 v USA, zkomponoval dílo původně v anglickém jazyce pod názvem What Men Live By. V textu libreta, které sám napsal, se inspiroval Pohádkou o ševci Lva Nikolajeviče Tolstého. Jejím hlavním námětem je setkání obyčejného člověka s Ježíšem a neobyčejné události, které po tomto setkání následovaly. 

Podle šéfdirigenta České filharmonie použil Martinů ke zhudebnění velmi lapidární jazyk. „V její struktuře neustále zaznívá zcela nepřeslechnutelná česká nota, která je na řadě míst okořeněna i vlivem soudobé hudby,“ dodal Bělohlávek.

vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.