Náš první kulturní zážitek roku 2024
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Náš první kulturní zážitek roku 2024

9. 1. 2024

Jako každý rok jsme se i letos, v neděli 7. ledna, vypravili na Novoroční koncert Holešovského komorního orchestru na našem zámku. Musím ale přiznat, že kdybych nekoupila lístky v předprodeji, tak by mě z domu nikdo nedostal.

Teplota vzduchu pod nulou, foukal studený vítr a pod nohama to docela klouzalo. Ve velkém sále, obsazeném do posledního místečka, bylo ale příjemné teplo a výborná atmosféra.

Dirigování se opět ujal Jaroslav Mikuš, který  přiletěl z Portugalska, kde žije a vyučuje. Vloni přivezl portugalskou zimu + 10 stupňů nad nulou, letos ho přivítali kolegové naší českou zimou - 8 stupňů pod nulou. 

Rok 2024 bude v České republice Rokem české hudby. Naši nejslavnější hudební skladatelé se narodili nebo zemřeli v roce, končícím 4. Bedřich Smetana se narodil v roce 1824, a letos uplyne 200 let od jeho narození. Leoš Janáček se narodil v roce 1854 a Antonín Dvořák zemřel v roce 1904. Také Josef Suk se narodil v roce se 4 v letopočtu, a to v roce 1874.

V úvodu koncertu zazněl na zahřátí Kvapík bajadér od Bedřicha Smetany. Následovaly dvě árie z opery Dvě vdovy od stejného autora v podání sólistů Bedřišky Ponížilové a Aleše Janigy. Ze Dvou vdov přešli muzikanti na Tři bratry od Václava Vačkáře, velmi plodného autora, který napsal 332 skladeb. Na konci dvacátých let minulého století jeho orchestr doprovázel v Praze němé filmy, které se tam tenkrát promítaly. Prý byl větší zájem o tu jejich hudbu, než o promítané filmy. 

Potom následoval blok hudby Antonína Dvořáka. Duet z opery Jakobín - My cizinou jsme bloudili. Všichni jistě známe slova -  "Jen ve zpěvu, jen ve zpěvu jsme našli sladkou úlevu"... Ještě jsme si poslechli další árie ze stejné opery, a to Ach Bože, Božínku a Na podzim v ořeší. 

Na závěr si umělci vybrali svižný valčík Emmericha Kálmána Karnevalová víla. Následoval potlesk ve stoje a dva přídavky. Árie z Prodané nevěsty Znám jednu dívku v podání tenora Pavla Janečka spolu s basem Aleše Janigy.

Orchestr se s námi rozloučil Radeckého pochodem od Johanna Strausse staršího, u kterého jsme se hezky vytleskali. 1. houslista, který provázel koncert svým slovem, nám popřál do nového roku vše nejlepší, a kdyby to náhodou nevyšlo, tak máme ûtěchu hledat ve zpěvu!

Ve vedlejším sále bylo přichystáno občerstvení, kde jsme si mohli připít se svými přáteli dobrým moravským vínem.

 

Zdroj informací: konferenciér a 1. houslista orchestru

 

 

 

 

kultura vážná hudba
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...