Náš první kulturní zážitek roku 2024
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Náš první kulturní zážitek roku 2024

9. 1. 2024

Jako každý rok jsme se i letos, v neděli 7. ledna, vypravili na Novoroční koncert Holešovského komorního orchestru na našem zámku. Musím ale přiznat, že kdybych nekoupila lístky v předprodeji, tak by mě z domu nikdo nedostal.

Teplota vzduchu pod nulou, foukal studený vítr a pod nohama to docela klouzalo. Ve velkém sále, obsazeném do posledního místečka, bylo ale příjemné teplo a výborná atmosféra.

Dirigování se opět ujal Jaroslav Mikuš, který  přiletěl z Portugalska, kde žije a vyučuje. Vloni přivezl portugalskou zimu + 10 stupňů nad nulou, letos ho přivítali kolegové naší českou zimou - 8 stupňů pod nulou. 

Rok 2024 bude v České republice Rokem české hudby. Naši nejslavnější hudební skladatelé se narodili nebo zemřeli v roce, končícím 4. Bedřich Smetana se narodil v roce 1824, a letos uplyne 200 let od jeho narození. Leoš Janáček se narodil v roce 1854 a Antonín Dvořák zemřel v roce 1904. Také Josef Suk se narodil v roce se 4 v letopočtu, a to v roce 1874.

V úvodu koncertu zazněl na zahřátí Kvapík bajadér od Bedřicha Smetany. Následovaly dvě árie z opery Dvě vdovy od stejného autora v podání sólistů Bedřišky Ponížilové a Aleše Janigy. Ze Dvou vdov přešli muzikanti na Tři bratry od Václava Vačkáře, velmi plodného autora, který napsal 332 skladeb. Na konci dvacátých let minulého století jeho orchestr doprovázel v Praze němé filmy, které se tam tenkrát promítaly. Prý byl větší zájem o tu jejich hudbu, než o promítané filmy. 

Potom následoval blok hudby Antonína Dvořáka. Duet z opery Jakobín - My cizinou jsme bloudili. Všichni jistě známe slova -  "Jen ve zpěvu, jen ve zpěvu jsme našli sladkou úlevu"... Ještě jsme si poslechli další árie ze stejné opery, a to Ach Bože, Božínku a Na podzim v ořeší. 

Na závěr si umělci vybrali svižný valčík Emmericha Kálmána Karnevalová víla. Následoval potlesk ve stoje a dva přídavky. Árie z Prodané nevěsty Znám jednu dívku v podání tenora Pavla Janečka spolu s basem Aleše Janigy.

Orchestr se s námi rozloučil Radeckého pochodem od Johanna Strausse staršího, u kterého jsme se hezky vytleskali. 1. houslista, který provázel koncert svým slovem, nám popřál do nového roku vše nejlepší, a kdyby to náhodou nevyšlo, tak máme ûtěchu hledat ve zpěvu!

Ve vedlejším sále bylo přichystáno občerstvení, kde jsme si mohli připít se svými přáteli dobrým moravským vínem.

 

Zdroj informací: konferenciér a 1. houslista orchestru

 

 

 

 

kultura vážná hudba
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Maruško, i přes to nepříznivé mrazivé počasí jste si to pěkně užili. A to je dobře, přeji vám to. Hezký kulturní zážitek a pěkné fotky.
Eva Mužíková
Jednou za čas je potřeba vyrazit za krásným zážitkem. Díky že jsi se s námi o tento podělila.
Helena Přibilová
Paní Marie, věřím, že to byl krásný kulturní zážitek umocněný nádherným prostředím holešovského zámku. Také miluji klasickou hudbu.
Rostislav Mraček
Potěšilo. A moc! Paní Měchurová, jste zlatá! Děkuju za přiblížení Novoročního koncertu Holešovského komorního orchestru. Byli jsme v roce 2019, a nemohu zapomenout. Snad nám to zase někdy vyjde.
Blanka Lazarová
Marie, musel to být moc pěkný zážitek. Děkuji, že jsi napsala tento článek. Já jsem teď odkázaná jen na sledování koncertů a hudby v TV. Takže u mě skoro pořád jede ART nebo podobné stanice, kde je hudba. Je to balzám na moji strádající duši i tělesnou schránku. Dík.
Naděžda Špásová
Kdo to má rád, je to pro něj zážitek. Fotky jsou hezké. My tohle nemusíme.
Michaela Přibová
Maruško, to jsme si se sestrou početly. Krásný článek. Děkujeme.
Alena Velková
Koncertní program byl opravdu krásně vybraný. "Jen ve zpěvu" mě vždycky dojímá, asi už fakt stárnu :-) A ten Smetana bude mít letos dokonce dvě výročí - zemřel v květnu v roce 1884...já musela zítřejší "Bílou nemoc" v divadle ABC zrušit kvůli covidu.
Vlasta Ledlová
Maruško dočetla jsem a mám chuť hned si nějakou krásnou hudbu pustit doma. Dík.
Libuše Heulerová
Maruško, musel to být krásný zážitek. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.