Jak uklidnit vystresovaného psa o rachejtlové půlnoci
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Jak uklidnit vystresovaného psa o rachejtlové půlnoci

29. 12. 2013

Na blížící se silvestrovské veselí jsou asi nejméně zvědaví vaši čtyřnozí mazlíčci, zejména pejsci. Pokuste se je proto ušetřit hlučných oslav v podobě rachejtlí i dělobuchů a oslavte konec roku někde v poklidu na chalupě. Pokud to není možné, poraďte se s veterinářem, jak vašemu pejskovi příchod nového roku co nejvíc usnadnit.

Asi nejčastější ordinovanou metodou jsou sedativa. Nejpoužívanější látkou bývá acepromazin (například Sedalin), který je vyráběn ve formě modrých tablet - slabších pro malá zvířata a silnějších pro velká. Velmi důležité je podání sedativa včas, aby jeho účinek nastoupil dříve, než oslavy začnou, jinak by už efekt nebyl ideální.

Odborníci doporučují dopřát pejskovi dopoledne dlouhou procházku, pak lehký oběd a kolem páté hodiny podat veterinářem stanovenou dávku. Za hodinu je pak třeba zkontrolovat, jak pes (nebo i kočka) vypadá, a případně podat ještě čtvrtinovou nebo poloviční dávku té úvodní. Pokud zvíře leží, nevstává, nechte ho odpočívat na klidném, tmavém místě a choďte se na něj pravidelně dívat. Účinek acepromazinu trvá až 12 hodin.

Většina psů i koček také ocení, když se jim poslední noc v roce budete věnovat, tedy především v kritickém čase kolem půlnoci je hladit a mluvit na ně. Není snad třeba připomínat, že je zcela nevhodné při tom (či před tím) požívat větší množství alkoholu.

Tímto způsobem předejdete újmě, kterou mohou na psychice vašeho miláčka napáchat hlučné silvestrovské oslavy. Pokud situaci podceníte, můžete si zadělat na trvalejší problém. Kvůli jedné špatné zkušenosti se z něj může stát vystrašené zvíře reagující nevyzpytatelně na jakýkoliv silnější zvuk.

oslava pes Silvestr
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Asi jsme měli zázračného kocoura, když začal půlnoční rachot, otevřel jedno oko, rozhlédl se, za tvářil se stylem- kdo to tady dělá kravál- a klidně spal dál.
Eva Mužíková
jani, tak si na sebe z těch koupelen vzpomeneme...
Vladka Steinová
Moje vnučka Sarah má 5 letého jorkšírka, vyslechla jsem proto nedávno v rozhlase besedu se zvěrolékařem. On tam radil celkem dobrou věc. Vyvětrat byt, zatáhnout žaluzie, pustit tlumenou hudbu a nechat pejska si hrát s nějakou oblíbenou hračkou, mluvit na něho, spíše toto prý pomůže, než upjatě sedět s pejskem v lenošce a konejšit ho, protože prý vycítí, že něco není v pořádku.Pilulky od veterináře ani moc nedoporučoval pro negativní vedlejší účinky na psychiku pejska.
Zuzana Pivcová
U nás se sestrou bývá vždy počátkem léta problém s přepravou koček na venkov, všechny 3 se bojí jízdy autem. Jednou jsme zkusily dát kocourovi nějaký prostředek (půl tablety, a to správně podle váhy) od veterináře. Výsledek byl, že se choval jako po požití drogy Extáze, nestahovaly se mu zornice, bezhlavě běhal a skákal, až jsme měly strach, že zkolabuje. Takže takový prostředek už nikdy více!! Před lety jsme přišly takto o jiného kocoura, který se cestou do jižních Čech přehřál v autě, apaticky ležel a tamní veterinář mu píchl injekci na vzpružení (myslím Kodein), po které zvíře dostalo záchvat, kdy lítalo v kruzích a tlouklo se o zdi, chrčelo a lapalo po dechu, až se úplně uštvalo. Pak už mu nebylo pomoci. Všem, kteří by chtěli pěkně a bez obav uklidnit pejska nebo kočku, doporučuji jedině rostlinné Bachovy kapky první pomoci, zvané Rescue. I 15-letá plachá kočka Naděnka s nimi absolvuje v pohodě cestu k veterináři a ten se diví, jak je hodná. Je třeba je podat (tak 2-3 kapky) asi půl hodiny před nepříjemnou událostí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...