Jak uklidnit vystresovaného psa o rachejtlové půlnoci
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Jak uklidnit vystresovaného psa o rachejtlové půlnoci

29. 12. 2013

Na blížící se silvestrovské veselí jsou asi nejméně zvědaví vaši čtyřnozí mazlíčci, zejména pejsci. Pokuste se je proto ušetřit hlučných oslav v podobě rachejtlí i dělobuchů a oslavte konec roku někde v poklidu na chalupě. Pokud to není možné, poraďte se s veterinářem, jak vašemu pejskovi příchod nového roku co nejvíc usnadnit.

Asi nejčastější ordinovanou metodou jsou sedativa. Nejpoužívanější látkou bývá acepromazin (například Sedalin), který je vyráběn ve formě modrých tablet - slabších pro malá zvířata a silnějších pro velká. Velmi důležité je podání sedativa včas, aby jeho účinek nastoupil dříve, než oslavy začnou, jinak by už efekt nebyl ideální.

Odborníci doporučují dopřát pejskovi dopoledne dlouhou procházku, pak lehký oběd a kolem páté hodiny podat veterinářem stanovenou dávku. Za hodinu je pak třeba zkontrolovat, jak pes (nebo i kočka) vypadá, a případně podat ještě čtvrtinovou nebo poloviční dávku té úvodní. Pokud zvíře leží, nevstává, nechte ho odpočívat na klidném, tmavém místě a choďte se na něj pravidelně dívat. Účinek acepromazinu trvá až 12 hodin.

Většina psů i koček také ocení, když se jim poslední noc v roce budete věnovat, tedy především v kritickém čase kolem půlnoci je hladit a mluvit na ně. Není snad třeba připomínat, že je zcela nevhodné při tom (či před tím) požívat větší množství alkoholu.

Tímto způsobem předejdete újmě, kterou mohou na psychice vašeho miláčka napáchat hlučné silvestrovské oslavy. Pokud situaci podceníte, můžete si zadělat na trvalejší problém. Kvůli jedné špatné zkušenosti se z něj může stát vystrašené zvíře reagující nevyzpytatelně na jakýkoliv silnější zvuk.

oslava pes Silvestr
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.