Proč mám výhrady k věčně
nespokojeným potomkům

Proč mám výhrady k věčně
nespokojeným potomkům

4. 8. 2014

Nafoukaná, ufňukaná a pořád nespokojená. To jsou má vnoučata. Hrůza! Pokud nedostanou pod stromeček poslední typ mobilu nebo tabletu, je to špatně. Knížkou nebo vláčkem je dneska už nepotěšíte.

Moje dcera zavolá, jenom když něco potřebuje. Syn už se o to ani nepokouší, má prý pořád moc práce. Nemá čas si tři minuty pokecat se svým tátou, který mu pečlivě věnoval nejlepší léta svého života? Asi nemá. Zřejmě ho otec špatně vychoval.

Takže přátelé, navazuji na můj poslední sobecký článek o tom, abychom v posledním kvartále života mysleli především sami na sebe. Upřímně, mám svých potomků plné zuby. Jen ať si to přečtou, pokud mi redakce i60 tento text vydá, pošlu jim odkazy.

Nerad bych se zařazoval k přitroublým lidem, kteří nadávají vždycky na všechno. A tvrdí, že za nás bylo lépe. Nebylo. Jen si vzpomeňte, kdo chtěl mít na Vánoce banány, musel být ve správné frontě hodně trpělivý. Přiznávám, i já jsem tam párkrát stál. Jenom kvůli těm dětem. Banány nejím.

A co teď s tím? Změnila se morálka společnosti? Myslím, že nijak významně. Ovšem myšlení mladých lidí ovlivňují nové moderní technologie. Všichni chtějí makat už jenom on-line. Vytrácí se smysl pro pořádnou poctivou práci. Třeba na poli.

Jistě, vnoučata mám pořád rád. Když si je jednou za rok vezmu na týden do parády, naučí se – světe, div se – vařit, uklízet, mýt si i uši, hledat houby, natírat loď – zkrátka pracovat. Nikdy nepochopím, proč je to jejich rodiče (tedy mé děti), neučí. Na tuto otázku pouze krčí rameny.

Jenže když potomci zase po roce za mnou přijedou na Slapy, jsou to úplně jiní lidé – nafoukaní pražáčkové, které mám sto chutí nakopat… však víte kam. A to jsem rodilý pražák.

Budu se snažit to do nich pražit. Snažte se také, protože jinak to zřejmě nevyhrajeme.

životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Naše děti jsou jako šípy. My jsme luky,kterými je vystřelujeme do života .Vidíme cíl na cestě.Napínáme lano co nejvíc, aby šípy letěly daleko. Generační rozdíl v názorech tu byl , je a bude.Radujme se z dětí a vnoučat a přejme si, aby i oni se radovali z nás, jak si při stárnutí zdárně vedeme...
Milada Salajková
Mám tři děti, každé je jiné. Jinak přistupuje k problému a jjnak ho řeši. A také se se mnou různe snese. Mám otevřené dveře, ale i míru kam až se může. Často mi schází argumenty. Dějí se věci a je těm mladším vysvětluji. Naslouchají a snad si z toho i něco odnesou. Taky se mi nelibi nedostatečná konfrontace - minulost jak učí škola. Jako by se nesmělo mluvit. Jestli i nám tak vyložili minulost, děkuji pěkně.
Hana Šorejsová
Šťastní lidé vděčí za to, jak jací jsou,výchově naplnění kladným vztahem bez jakýchkoliv podmínek. Ti lidé jsou abyli Šťastní lidé vděčí za to, že jací jsou, výchově naplněné kladným vztahem bez jakýchkoliv podmínek. Tito lidé byli a jsou vychováváni v přesvědčeni, že je vysoce oceňují rodiče, učitelé a další lidé, kteří jsou pro ně důležití a jsou třeba i jejich životním vzorem. Oni sami potom přistupují k lidem s úctou a pokorou a vzbuzují v nich na oplátku úctu k sobě, čímž kolem sebe vytváří celkově pozitivní atmosféru. Jaké bravo těch pisatelek a sobectví ? Vše je o výchově a návratu, celý život jsem mladým dávala rady a vychovávala a neunáším rady sobectví atd. , je to prohra jedince , který ješitně nabádá další . Promiňte je to můj názor. Sportu zdar a hlavně výchově mladé generace , našich vnoučat ! Jsou skvělá, ač žijí úplně jinak než my !
Jan Blahoslav
Mladí jsou našimi odrazy, ovšem i když se snažíte, jak můžete, tak to mnohdy neklapne. Není to příjemné, ale je to tak. Třeba se nám to podaří změnit. Třeba ne. Ale Jsem rád, že o tom konečně někdo začal otevřeně hovořit.
Vladka Steinová
Dobrý den, pane Jiří,to přece všichni víme, že se tací ti mladí nenarodili.Kam kráčí společnost a morálka, de facto celý svět,to víme všichni. Nehledala bych v tomto jako primární důvod růst ekonomiky, konzumaci apod.I když jistě to hodně ovlivňuje. Mladé ovlivnňuje ale i šílená reklama, vulgární,zcela nevhodné filmy v TV i na DVD apod. Diskuse by byla asi hodně široká a dlouhá.Tak končím slovy Hamleta-Doba je vykloubená z kloubů a šílí....
Jiří Libánský
I když s bohužel musím s mnohým v charkteristice mladších generací souhlasit, musím přidat jednu poznámku. Oni se takovými nenarodili. Nehledejte chybu v jednotlivcích. Zamyslete se prosím nad směrem, kterým kráčí tato společnost a jaké vlivy určují tento směr. Růst naší ekonomiky je totiž zcela závislý na míře spotřeby a kozumace. A byly to už naše starší generace, které se shlédly ve vidině prudkého technického rozvoje a rozvoj duchovních a morálních hodnot byl vnímán jako nedůležitý a pokrok brzdící. Jednotlivé ojedinělé hlasy, které před timto varovaly zcela zanikly v davu ženoucím se za ziskem a přepychem. Bohužel tyto varovné hlasy zanikají za stejných důvodů i nadále. Já už fakt nevím, jak lidem říct, že jdou blbě.
Jan Blahoslav
Ve všem s Vámi souhlasím, pane Horáčku. A jak píše paní Vlaďka, kousl jste odvážně do kyselého jablka. Pod opičí láskou k potomkům, která je jaksi samozřejmá, se vytrácí nadhled a kritický pohled na jejich chování. Týká se to nejen Prahy či obecně České republiky, ale i celého světa. Občas jezdím do Skandinávie a nedovedete si představit, co si tam děti dovolí k rodičům.
Vladka Steinová
Dobrý den,velmi hodnotím odvahu p.Tomáše napsat tento článek.Myslím, že více, či méně s tímto problémem zápasí celá naše generace, jen si to nechceme přiznat a připustit, že naši potomci a prapotomci mohou být tací. Že jsme někde udělali chybu, apod. Ale oponuji, že by Praha v tomto byla více pokažená, já znám podobné problémy i u lidí z venkova.Vše je asi dáno dobou,špatnou komunikací mezi lidmi v rodinách, přemírou informovanosti,dobou, kde se prostě vytrácí vazby, morálka, úcta ke starší generaci,kde sliby neplatí a staří ti mladé nezajímají.O tomto by se dalo diskutovat hodně dlouho.Díky p.Tomáši.
Zuzana Pivcová
Mám pocit, že Praha je v tomhle zvlášť pokažená, i když bych nerada generalizovala. Děti totiž mají ze všech stran nepřeberné množství informací všeho druhu a starší generaci jako učitele a vzor absolutně neberou. Proč by měli? Vždyť jsou pracovně, tedy finančně, úspěšnější než my.
Jana Šenbergerová
:-)) Všechno se mění. Morálka, společnost, naše děti, jejich děti, my. Bohužel? Naštěstí? To ukáže čas. Už staří Římané si na mládež stěžovali. Takže nic nového pod sluncem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.