Goblin mode. Výraz zvolený slovem roku vypovídá o stavu společnosti
Ilustrační foto: Pixabay

Goblin mode. Výraz zvolený slovem roku vypovídá o stavu společnosti

4. 1. 2023

Líný, znuděný, požitkářský, sobecký, lajdácký. Těmito různými formami se dá přeložit výraz goblin mode, který byl vyhlášen slovem loňského roku. Na anketě o nejzajímavější a nejpoužívanější výraz se podílí stovky tisíc lidí z anglicky hovořících zemí celého světa.

Každoročně je nějaký výraz vyhlášen jako Oxford word, tedy slovo, které vyberou hlasující a oficiálně ho stvrdí univerzita v Oxfordu vydávající své slovníky. Je to tak trochu zábava, ale na druhé straně zároveň ukázka stavu světa. To, jaké slovo lidé nejčastěji používají a vyhledávají na internetu, vypovídá o tom, co je zajímá, o čem sní, jak žijí, čím se baví, co je trápí.

Výraz goblin mode používají uživatelé sociálních sítí jako vyjádření stavu, v němž se právě nacházejí. Goblin je podivná bytůstka z britských bájí, něco mezi skřetem, strašidlem a trpaslíkem, ne moc sympatická postava. Za gobliny se začali označovat lidé, kteří si připadají více či méně znudění touhou lidstva po neustálém růstu, po skvělých výkonech. Lidé žijící v goblin módu jsou v podstatě opakem těch, kteří plní sociální sítě snímky, na nichž jsou krásní a usměvaví a perfektně upravení. Takže se vlastně goblin mode svým způsobem dá považovat i za trend sympatický. Na straně druhé, takový goblin je neustále naštvaný, cynický a nemá moc velké iluze o tom, kam svět směřuje. Goblin se zkrátka nechce zalíbit a zařadit do davu, je to spíše takový nenápadný, ironický záškodníček, který místo toho, aby cvičil, zdravě jedl a četl motivační příručky o tom, jak na sobě pracovat, bručí doma u televizních zpráv, válí se vytahaných teplácích a cpe se nezdravým jídlem.

Takže, každý si musí udělat sám jasno, jestli je mu tento postoj ke světu nesympatický nebo spíše naopak.

Každopádně je dobré toto slovo znát, protože když člověk nemá náladu na výkony, může teď v klidu říct vnoučatům: „Hele, nejezděte, chci mít klid, jsem právě v goblin modu.“ A vsaďme se, že na to řeknou něco ve smyslu: „hustý“.

Souběžně jazykovědci vybrali i další výrazně hodně používané anglické slovo a to gaslighting. Tím bývá vyjádřena situace, kdy někdo někým záměrně nenápadně manipuluje, snaží se v něm vzbudit pochybnosti. Tedy jev, se kterým se setkáváme čím dál častěji a to v podobě nejrůznějších tvrzení šířených na sociálních sítích, které se tváří jako seriozní zpravodajství, ale ve skutečnosti jde jen o něčí názor, polopravdu či cílenou lež. Vyhledávání tohoto výrazu vzrostlo během loňského roku ve světě o více než tisíc sedm set procent, což nejlépe vypovídá o tom, jak vznikl do životů anglicky mluvících lidí.

Také čeští jazykovědci se snaží každý rok monitorovat, která slova se usadila v naší mluvě silněji než v letech předešlých a která jsme nejčastěji vyhledávali na internetu.

Z údajů společnosti Google vyplývá, že Češi nejčastěji vyhledávali slova Ukrajina, volby a Putin, což je vzhledem k dění ve společnosti nepřekvapivé.  Ale, když se zaměříme na slova, která naši mluvu obohatila, v porovnání s předešlými lety se výrazně do popředí dostal výraz dezolát. Dříve tak byli označováni lidé na okraji společnosti, tuláci, bezdomovci, nyní tak jsou pojmenováváni jedinci, kteří šíří poplašné nepravdivé zprávy a snaží se destabilizovat společnost.

Takže, nezbývá než si do nového roku přát, abychom během něj potkávali co nejméně dezolátů žijících v goblin módu provozujících gaslighting.

psychika životní postoj
Hodnocení:
(3.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.