Měly by být zavřené
obchody o svátcích?

Měly by být zavřené
obchody o svátcích?

14. 4. 2014

Téměř dvě třetiny Čechů by neměly problém se zavřením obchodů v neděli a o státních svátcích. Proti oběma variantám se naopak ohradilo 13 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG. Změnu nákupních zvyklostí by podle výsledků nesli hůře mladí lidé do 24 let, muži a Pražané. O změně otevírací doby obchodů o svátcích bude koncem dubna rozhodovat Senát.

Uzavření obchodů o svátcích je pro veřejnost přijatelnější, než v neděli. Nedělní uzavření by si nepřál každý třetí Čech, zatímco sváteční jen každý šestý.
Dvěma třetinám starších lidí by zavření obchodů v neděli a ve svátek nevadilo, u mladší generace je tento podíl ale poloviční. „Mladá generace vyrostla v době obchodů otevřených každý den téměř nepřetržitě. Nákup ve velkých centrech spojují s návštěvou kina či restaurace, proto si obtížněji opačnou situaci představí, zatímco starší generace si zavřené obchody dobře pamatuje,“ komentoval výsledky Karel Růžička z KPMG.

Benevolentnější k prodejní době jsou ženy. Proti změně otevírací doby je každá desátá z nich, zatímco zavřené obchody by vadily každému pátému muži. Se změnou by se nejhůře vypořádali Pražané – s uzavřením nesouhlasí každý druhý. Naproti tomu v Královéhradeckém kraji má změna souhlas tří čtvrtin lidí. „Ve větších městech jsou lidé více zvyklí na komfort nakupovat v neděli a o svátcích,“ dodal Růžička.

Návrh na omezení otevírací doby předložila před dvěma týdny skupina senátorů v čele s Františkem Bublanem. Pokud se Senát za navrhovaný zákaz postaví, normu dostane k projednání vláda a Sněmovna. Zákaz by mohl platit od příštího roku. Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené o sedmi státních svátcích, o Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12:00. Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

A jaký máte názor na omezení otevírací doby vy? Napište nám.

nákupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mně by uzavření obchodů v neděli a o svátcích nevadilo. Celý aktivní život jsem nakupovala v pátek na celý víkend a to jsme jezdili i na chalupu, kde nic nebylo. Chce to jen trochu při nákupech myslet. Mně je spíš líto těch nebohých prodavaček, které za minimální plat jsou v obchodech mnoho hodin bez ohledu na svátky a také mají děti. Z hlediska obchodu je to byznis, z hlediska nakupujících jistá rozmazlenost. Vždyť dnes má skoro každá rodina auto, tak není problém udělat velký nákup ve všední den.
Dana Cipurkova
Určitě zavřeno. Ať si mladí i staří najdou lepší zábavu než chodit ve dnech volna po obchodech.
Jiří Libánský
Já především nechápu direktivní nařízení zavření obchodů. Jestli je to boj za ochranu práv prodavaček, tak ty vám za to pěkně poděkují. Část jich bude propuštěna a zbývající, již dnes mizerně placené přijdou o směny s příplatkem. Jestli někdo místo výletu do přírody nakupuje, je to jeho problém. Jako pozitivní v tom vidím posílení pozice menších obchodů, které mám mnohem raději než velká nákupní centra. Jde mi o princip svobody. Co má co vláda nařizovat otevírací dobu? Nařízení mají směřovat k ochraně spotřebitele. Je to ochrana spotřebitele před nadměrným nakupováním? Nevadí mi tak zavřené obchody, i když nakupuji v neděli večer, cestou, když se odněkud vracím, jako státní nařízení. Začátek toho, aby mi stát diktoval v kolik mám jít spát a v kolik obědvat.
Milada Salajková
Jsem pro zavření ve dny svátků. Myslím si, že obchodní centra nejsou vhodným mistem pro výlety.
Jarmila Komberec Jakubcová
Osobně se domnívám, že by se nic fatálního nestalo kdyby v neděli byly hypermarkety zavřené a tak i u státních svátků.Je to tak běžné v jiných zemích EU a nechápu proč to nejde u nás.Určitě by lidé ve svém volném čase našli jinou činnost než je nakupování.Ale asi jsem moc staromodní a moje děti by nejraději v schopcentrech i bydlely.
Marie Novotná
Jako bývalá prodavačka a žena,bych určitě souhlasila s omezením prodejní doby.Prodavači také potřebují odpočinek a relax.Jako člověk,žijící v této době,musím přiznat,že mě otevřené obchody -hlavně obchodní centra-lákají k prohlídkám a využití volného času./obvykle za nehezkého počasí./Zvykla jsem si .Nemusím přemýšlet u nakupování,ale podpořila bych omezení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...