Měly by být zavřené
obchody o svátcích?

Měly by být zavřené
obchody o svátcích?

14. 4. 2014

Téměř dvě třetiny Čechů by neměly problém se zavřením obchodů v neděli a o státních svátcích. Proti oběma variantám se naopak ohradilo 13 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG. Změnu nákupních zvyklostí by podle výsledků nesli hůře mladí lidé do 24 let, muži a Pražané. O změně otevírací doby obchodů o svátcích bude koncem dubna rozhodovat Senát.

Uzavření obchodů o svátcích je pro veřejnost přijatelnější, než v neděli. Nedělní uzavření by si nepřál každý třetí Čech, zatímco sváteční jen každý šestý.
Dvěma třetinám starších lidí by zavření obchodů v neděli a ve svátek nevadilo, u mladší generace je tento podíl ale poloviční. „Mladá generace vyrostla v době obchodů otevřených každý den téměř nepřetržitě. Nákup ve velkých centrech spojují s návštěvou kina či restaurace, proto si obtížněji opačnou situaci představí, zatímco starší generace si zavřené obchody dobře pamatuje,“ komentoval výsledky Karel Růžička z KPMG.

Benevolentnější k prodejní době jsou ženy. Proti změně otevírací doby je každá desátá z nich, zatímco zavřené obchody by vadily každému pátému muži. Se změnou by se nejhůře vypořádali Pražané – s uzavřením nesouhlasí každý druhý. Naproti tomu v Královéhradeckém kraji má změna souhlas tří čtvrtin lidí. „Ve větších městech jsou lidé více zvyklí na komfort nakupovat v neděli a o svátcích,“ dodal Růžička.

Návrh na omezení otevírací doby předložila před dvěma týdny skupina senátorů v čele s Františkem Bublanem. Pokud se Senát za navrhovaný zákaz postaví, normu dostane k projednání vláda a Sněmovna. Zákaz by mohl platit od příštího roku. Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené o sedmi státních svátcích, o Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12:00. Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

A jaký máte názor na omezení otevírací doby vy? Napište nám.

nákupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.