Proč se lidé vzájemně osočují
Ilustrační foto: Pixabay

Proč se lidé vzájemně osočují

16. 6. 2023

Vím, že nikdo z nás není ideální. V životě i tady na našem webu se setkáváme s lidmi pozitivními i negativními. Sleduji na našich stránkách osočováníí a někdy vzájemnou nevraživost. Dokonce správce našich stránek pan Raška musel některé jednotlivce usměrňovat.

Každý člověk má právo na svůj názor. Nemusíme s ním souhlasit, ale není to důvod k napadání. Každý má jiné zkušenosti, jiné oči a uši. Já jsem si myslel, že člověk, jak stárne, tak zmoudří a nebude tolik útočit. Zjišťuji bohužel, že je to asi naopak. S přibývajícím věkem naše negativní povahové rysy sílí. Zloba, zášť, závist a další nepěkné vlastnosti se derou více na povrch. Dříve jsme se je snažili potlačovat. Ve stáří tomu dáváme volný průběh.

Je to škoda. Negativní myšlenky ovlivňují i kvalitu našeho života. Položil jsem si otázku: “Proč tomu tak je“? Možná je to tím, že jsme více nemocní, máme více bolesti a víme, že se nacházíme v posledním období našeho života. Své jsme si odžili a třeba ti mladí se toho ani nedožijí. Podle mě bychom se měli navzájem více chválit, povzbuzovat a nikoliv kritizovat, zpochybňovat a útočit. Zpříjemnit si navzájem život. Také poradit a soucítit.

Nejhorší je e-bitva v politice. Tam se bojuje. Hodně z nás je o sobě přesvědčeno, že v této oblasti má patent na rozum. Tak jako skoro každý chlap si myslí, že by mohl koučovat národní mužstvo ve fotbale. Kdo má opačný názor, tak je nepřítel. Například se tady lidé do krve hádali, který je lepší prezidentský kandidát? Přitom si neuvědomují, že hlava státu nemá skoro žádný vliv na jejich život. Kdo ale jim ho ovlivňuje? Především Parlament. Jaké zákony přijímá. Kolik bude DPH na potraviny a další komodity, jak vypadá dostupnost bydlení, zdravotní péče, doprava, rodina a další. Samozřejmě i moc výkonná. To jest Vláda ČR. Jak koná? Jak se staví k zdražování. Kecy v televizi, manipulace politiků? To mě nezajímá. Mě interesuje, jak konají. Hlavně si někde napište do deníčku, co říkali a slibovali loni, potom jim to v příštích volbách můžete spočítat. Nic jiného nám nezbývá!!!! 

lidé politika životní postoj
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Ano, výživné téma to je! Vyživuje hlavně negativní energii, provokující v boj proti těm, kteří si dovolí mít odlišný názor. Pokud si připustím, že mě kdokoliv "osočuje za sebechválu", vyvolává to ve mně boj, ale pokud mi "samochvála nesmrdí", nikdo mě nemůže osočit, protože jen já sama nejlíp vím. Pokud ale napíši, že jsem oblíbená, nebo, že pro mě někdo něco dělá, to může být moje iluze a je to tzv. falešná samochvála, neboť to není o mně a cítím se být nařčená. Vím jak je složité naučit se být sám sebou, nebo-li nezávislý na chvále.
Jitka Caklová
Stačilo, když v roce 1957 musel tatínek na operaci žaludečních vředů, odebrali mu půl žaludku a maminka se čtyřmi dětmi byla na hospodaření, coby jediný zdroj živobytí bez jakýchkoliv sociálních jistot, víc jak rok sama.
Jitka Caklová
I v nedobré době se dá žít dobře. Například padesátá léta byla pro někoho idylkou a pro jiného to nebyla dobrá doba. Jak já se jen bála, aby v roce 1962, kdy byla lll. světová válka na spadnutí, nebyla mobilizace a tatínek nemusel na vojnu.
Miloslava Richterová
A co když dobře žiji a doba dobrá není. Nebo si myslíte, že to, co se kolem nás děje, je dobré ? Jinak p. Berko, hlava státu má vliv a docela velký na to, kam se ubíráme.
Jitka Caklová
Stále jen čtu, nebo slyším "co lidé", ale velkou vzácností je, "co já". Já jsem nezávislá samostatná jednotka, člověk pozitivní, ale nikoliv po stránce zdravotního stavu. Nejsem nevraživá, nikoho neosočuji a pokud mě kdokoliv takovou vnímá, asi ví proč. Já to nevím, nemám ani důvod o tom psát, přesto jsem byla "správcem" portálu panem Raškou několikrát usměrňována. Ano, jsem jiná, hlavně lidová, neboť jsem vyrůstala, dospívala a žila v naprosto jiných podmínkách než 99% íčkařů. Doby kdy jsem psala o tom, jak naší rodině a pochopitelně mně komunisti ublížili je pryč. Stačilo změnit úhel pohledu a odpustit. Za těch případných devět let, které bych strávila na studiích, by mi uniklo spousty praktických dovedností, které mi jsou dnes k užitku. Pro mě nejsou zlé časy, ani doba svízelná. Podle Aurelia Augustinuse "Žiji dobře a moje doba je dobrá. Takovou jakou jsem já, je i moje doba."
Anna Potůčková
Odpověd je alespon na některé osoby jednoduchá. Protože jsou lidé, kteří rádi provokují a ještě se tím chválí. Pak ke střetům není daleko.
Jana Kollinová
„Tak často slyšíme, jak lidé říkají: "Zlé časy, svízelná doba." Žijme dobře, pak bude i naše doba dobrá. My jsme ta doba. Jací jsme my, taková je doba.“ — Aurelius Augustinus
Jana Jurečková
Nejhorší bitva je opravdu v politice. A volba prezidenta? Stačilo si v duchu říct, že tak jako ve sportu může vyhrát jen jeden. Místo toho docházelo k urážkám samotných kandidátu, ale i samotných lidí, kteří měli jiný názor. Už se ani nedivím lidem, kteří se přestali o politiku zajímat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.