Návštěva na jižním Slovensku
FOTO: Pixabay

Návštěva na jižním Slovensku

6. 12. 2022

Minulý rozšířený víkend jsem byl na návštěvě u přátel. Před 11 lety se ztratili ve Slovenském Ráji. Pomohl jsem jim najít cestu. Od té doby spolu kamarádíme. My jezdíme tam k Dunaji a oni k nám na sever, do Slezska.

Paradoxní je, že v jejich obci má většina obyvatel v občanském průkazu uvedenu národnost slovenskou, ale převážně hovoří mezi sebou maďarsky. Ptám se jejich syna, učitele na zdejší slovenské základní škole: „Jak mluví Tvoji žáci o přestávce?“ „Maďarsky, až na výjimky“. Zkusím si to ověřit na hřbitově. Tam zjistíte, jakým jazykem zdejší lidé převážně se dorozumívají. Povídám příteli: „Vojto, jsou dušičky, nemohl bys mě ukázat váš hřbitov“? Na Slovensku není tolik neznabohů jako u nás, proto bylo místo posledního odpočinku vyzdobeno pestrými nádhernými květy. Má hypotéza se potvrdila. Hřbitov byl velký a nápis „Odpočívej v pokoji“ byl ve slovenštině jen okrajově. Přitom i taková slovenská příjmení, jako třeba Bystrický byla v tomto ugrofinském jazyce. To jsme ani nebyli na kalvínském hřbitově, kde jsou pochováni pouze Maďaři. Možná si tam lidé myslí, že je maďarština něco víc. Jako panský jazyk.

V době, kdy maďarští kočovníci se proháněli kolem Kaspického moře, Slované již chovali dobytek, obdělávali pole a uměli si vyrobit nástroje z kovů. Pokud byste v jejich dědině zarazili smeták do jejich úrodné země, tam vám zaručím, že vyrostou 4 nové. Kolem plotu se na mě smály ještě zralé hrozny. Neodolal jsem a ochutnal jsem. Štěkotem mě přivítal pes a kočky.

Příští den pro nás připravili zajímavý program. Návštěvu kouzelných Topočianek. Zámku a hřebčína. Prohlédli jsme si skvostné komnaty zámku a pokoje, kde přes 3 měsíce úřadoval a řídil stár Masaryk. V krásném anglickém parku se jako osmdesátiletý stařec proháněl na koni. Potom jsme si prohlédli národní kulturní památku zdejší hřebčín. Bylo tam nesmírně čisto, útulno. Většinou tam byli slovenští plnokrevníci a lipicáni. Obdivovali jsme bílou klisnu, kterou slovenský stát věnoval královně Alžbětě II. Při její návštěvě Slovenska.

Další den byla starobylá Nitra. Z hradu i katedrály dýchaly staré časy. Jako odměnu jsme si vychutnali kruhový výhled na město a chutný oběd. Blízko tohoto krajského města mám spolužáka. Tak jsme se u něho stavili. Jeho rodina byla veselá a dobře jsme se bavili. S přítelem jsme srkali jejich „mocnou“ domácí pálenku. Moc se nám u našich přátel líbilo. Teď jsme na řadě my. Laťku nám nastavili vysoko. Těšíme se na ně v Opavě.

cestování Slovensko
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Omlouvám se Pavlovi i panu Berkovi. To já zase psala pod jiným jménem. Jen to, co jsem napsala platí.
Pavel Kopřiva
Na Slovensku se mi vždy moc líbilo a slovenština je pro mě velmi libozvučný jazyk. S maďarštinou jsem na tom hůř. Díky za hezký článek.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám moc ráda Nitru a její nitranský hrad. Několikrát jsem tento kraj navštívila
Jitka Mošovská
V roce 2016 jsem byla na víkend v lázních Dudince u maďarských hranic, věnované portálem. Senioři mluví maďarsky.
Helena Přibilová
Před lety jsme se s manželem vypravili za poznáváním krás jižního Slovenska. Navštívili jsme zde mnohá zajímavá města, historické památky a také obdivovali krásnou přírodu. Děkuji za Váš hezký článek, který mi tento výlet připomněl.
Jitka Hašková
Hezký příběh přátelství.
Jan Zelenka
Jih Slovenska trochu znám, zejména Nitru, kde žili příbuzní mojí ženy. Ta pocházela z Humenného. Rozdělení státu jsem vnímal velmi špatně, protože Slovensko nepokládám za cizinu. Slovenština mi nedělala problémy, měli jsme ji na fakultě. Hezký článek, Jindro. Chybí fotky.
Vladislava Dejmková
Škoda, že není nějaká fotografie. A asi šlo o Topolčianky ne?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.