Výlet na Hrebienok do Vysokých Tater
Všechny fotografie: Marie Seitlová

Výlet na Hrebienok do Vysokých Tater

8. 2. 2024

Každý rok si udělám výlet do Vysokých Tater na nádherné ledové sochy. Tato podívaná je vždy od půlky listopadu do konce března. Sochy jsou venku ve 2 stanech ve tvaru polokoule o rozměrech 25 m a výšce 11,5 m.

Letošní téma je Pocta královně Ažbětě II. Je to k 15. výročí její návštěvy na Slovensku a ve Vysokých Tatrách a na Hrebienku.

Jedna polokoule je Tatranský ladový dóm a zde je monumentální stavba z Londýna – Westminsterské opatství, které je symbolem britské identity a monarchie, kde se konají korunovace i poslední rozloučení s panovníky. Součástí je i korunovační křeslo, královská koruna, miniaturní korunovační klenoty a práce skláře Achilease Sdoukose. Hlavním stavitelem je jako každý rok Adam Bakoš a řezbáři ze Slovenska, Česka, Polska a Německa. Stavba je zhotovena z 1800 ledových kvádrů a váze 225 tun. Výška stavby je 11.5 metru. 

V druhé polokouli je 10 soch z mezinárodní soutěže TATRY ICE MASTER, která se konala již po desáté. Zúčastnilo se ji 10 zemí na téma Láska, Svět pod vodou, Mír a porozumění. Celkem bylo uděláno 35 soch a těch 25 je venku kolem stanice lanovky.

Kromě krásy ledových soch, které potěšily mé oči i duši, jsem měla štěstí na nádherné počasí. Celé Tatry byly nádherně vidět, svítilo sluníčko a bylo +3 stupně. Krásné byly i výhledy do údolí a na Nízké Tatry, kterým vévodila sněhem třpytící s Králova Hola.

Bohužel, stejný nápad jako já mělo obrovské množství slovenských seniorů, takže všude bylo hodně lidí. Cestování tatranskou električkou byl horor. Ale i tak to byl nádherný výlet a již se těším na příští rok.

 

 

 

 

 

cestování Slovensko
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.