Banská Štiavnica a Kremnica jsou perly Slovenska
FOTO: Jindřich Berka

Banská Štiavnica a Kremnica jsou perly Slovenska

27. 6. 2023

Velmi rád jezdím s EXODEM. Co je to? Je to vlastně taková cestovka, která je pod hlavičkou školských odborů. Dnes nemusíte pracovat ve školství. Zúčastnit se může každý, kdo se přihlásí. Nabízí toho moc a poznávací pobyty nejsou drahé. Je to nabídka týdenních a kratších pobytů s programem na každý den. Zaměřený na památky, turistiku, kulturu a zajímavosti daného regionu. Její základny jsou posety po celém Česku – Slovensku. Bydlí se většinou na internátech škol nebo na kolejích. Tam je podávána i polopenze formou snídaně a večeře. Jednotlivé nabídky najdete na internetu na doméně EXOD 2023 nebo Slovenský EXOD. Vedoucí základen jsou učitelé ZŠ, SŠ A VŠ, kteří program vymýšlejí. Po snídani je přistaven obvykle autobus a potom vyrazíte poznávat zajímavosti okolí. Vracíte se obohaceni zážitky až na večeři. Co vám tato netradiční „cestovka“ nabízí navíc? Především rozšířené poznání, navštívíte místa, kam se normálně nedostanete a učitelé svůj kraj velmi dobře znají, takže jsou vynikající průvodci. Mají mnoho známostí. Zvláště díky svým žákům dovedou zařídit, že se dostaneme do míst, která nejsou sice přístupná, ale zajímavá.

Tentokrát jsme vyrazili se slovenským EXODEM. Na čtyři dny do Banské Štiavnice a Kremnice. Obě města jsou skvosty slovenské historie. Ubytování jsme měli v útulných pokojích SOŠ služeb a lesnictví v Banské Štiavnici. Za hodinu už byl přistaven autobus a vyrazili jsme za poznáním. Kopcovitým terénem mezi bývalými doly na drahé kovy jsme se proplétali do vsi Štiavnické Baně. V místní ZŠ mají světovou raritu. Vyučují zde pro žáky povinný předmět sokolnictví. Děti nám předvedly ukázku. Těsně nad hlavami nám čeřili vlasy létající dravci, kteří na povel létali z místa na místo. Potom nás děti provedli celým zázemím, odborně nás seznámili s životem a zvyky těchto ptáků. Po prohlídce jsme zamířili k dominantě města. Je to místní poutní místo Kalvárie, která se tyčí nad městem Banská Štiavnica. Je to soubor 22 samostatných sakrálních staveb, z toho 17 kapliček, představující výjevy z ukřižování Ježíše Krista a sedmi bolestí Panny Marie, tří kostelů umístěných na vrchu Scharffenbergu. Měli jsme sebou průvodce, který nám vysvětlil, co každé zastavení znamená a seznámil nás se vznikem a historií tohoto barokního díla.

Druhý den nás paní průvodkyně provedla hojnými památkami a zajímavostmi města, které je spolu s hornickým muzeem zapsány na seznam kulturního dědictví UNESCO. Navštívili jsme hornické muzeum se 400 druhy minerálů a štolu Michal. Ve Starém zámku, kde se snoubí románský, gotický, renezanční a barokní sloh, jsme postupně shlédli mučírnu, kapitánskou světnici, oltář Majstra, kovářské umění a další. Nad městem se na nás dívá z výšky Nový zámek. Byl postaven v 16.století především jako pevnost proti Turkům. Umístěná expozice dokumentuje vojenskou situaci, výzbroj proti Turkům a malované terče. Ve městě se také nachází „Banka lásky“, která je umístěna v bývalém dolu na zlato pod domem v centru města. Ve 100.000 bezpečnostních schránkách je uloženo 2900 veršů nejdelší milostné básně na světě Marína od Andreje Sládkoviče. Odpoledne jsme odjeli poznávat město Kremnice. Navštívili jsme tam Městský hrad, gotický kostel sv. Kataríny, Hodinovou věž. Na náměstí Mincovnu, kde je muzeum mincí, bánské muzeum, ražby mincí, kde je pod budovou štola Andrej, kde se těžilo zlato.

Poslední den byla turistika a relaxování v lázních. Autobus nás vyložil na úpatí vrchu Sitno, který je nejvyšším bodem Štiavnických vrchů. Na jeho vrcholu je rozhledna s nádherným výhledem a turistická chata. Potom jsme sestoupili k Počúvadlu. Je to jezero, které vzniklo jako zásobárna vody pro místní doly. Unavené nohy jsme vyhřály v termálních vodách ve Sklenných Teplicích. Koupete se vlastně v přírodní jeskyni.

Poslední večer jsme zakončili na venkovské zábavě, kde hrála živá hudba pro všechny generace. Dnes už to není běžné. Užili jsme si to. Řádili jsme jako za mlada. Pobyty s EXODEM všem vřele doporučuji. Poznáte i to, co zůstane jinak návštěvníkům skryto.

cestování Slovensko
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.