Svět písniček a skladatelů první republiky 5 - písničky humorné
Foto archiv autora

Svět písniček a skladatelů první republiky 5 - písničky humorné

7. 10. 2022

Své místo měly v  prvorepublikové hudební produkci i písničky humorné od nejrůznějších autorů. Tady je malý přehled:

Ferdinand Kohout, herec a kabaretiér

Narodil se roku 1877 v Praze. V kabaretech začal účinkovat již ve svých dvaceti letech. Postupně se stal hvězdou pražských kabaretních scén.V letech 1897 – 1929 účinkoval v kabaretech Elysium na Husově třídě, U Bucků Na Poříčí, U Koulů Na Perštýně, U Nováků ve Vodičkově ulici, U Lhotků na rohu Vodičkovy ulice a Václavského náměstí, ve Dvorním pivovaru ve Štěpánské ulici, v kabaretu Hvězda na Václavském náměstí, v kabaretu Labuť Na Poříčí atd. V letech 1930 – 1932 zpíval v nejrůznějších biografech v Praze i po celých Čechách při němých filmech. V letech hospodářské krize 1932 – 1935 zanikly všechny šantány, kabarety i zpěvní síně. Později začalo vznikat plno různých zábavních podniků. Ferdinand Kohout byl jedním ze zakládajících členů podniku Bohéma v Křemencově ulici.  Jako kabaretiér začal vyjíždět i mimo Prahu.

Po roce 1945 působil jako zpěvák a konferenciér. Zemřel v roce 1974 ve věku 97 let.

 

 

 

 

 

Pár slov na závěr
Tak jako staré pohlednice ze světa, staré dopisy našich blízkých, tak i tyto staré, předválečné písničky, jsou jakýmsi malým oknem do našich vzpomínek. Jsou také významnou částí historie české kultury. Je to zároveň svět našich rodičů a prarodičů, ale nejen jich. Celá řada těchto písní je stále živá.

Jakýkoli autor, ať už se jedná o jeho literární, či hudební aktivity, nepíše jen pro sebe, ale svou tvůrčí invencí pomáhá spoluvytvářet svět kolem sebe. A snaží se, svou nesmazatelnou stopou, jej zanechat těm, kteří přijdou v  budoucnu po něm. A kteří si možná otevřou jeho knihu, přečtou si jeho báseň nebo se potěší jeho starou písničkou, která jim vyvstane v podvědomí a kterou si budou broukat i ve spánku. Všechny tyto staré písničky vypráví příběhy. Veselé, smutné, milostné i nostalgické. Zkuste jim občas i naslouchat. Já mám při tom velice příjemné pocity.

Věřím, že většina čtenářů bude tyto uvedené písně dobře znát. Budu moc rád, pokud vám těmi stránkami udělám malou radost a vyvolám vzpomínky.

Svět i společnost se ale vyvíjí, dnes jsou nové písňové trendy a je to tak v naprostém pořádku. Svět se nemůže ve svém vývoji zastavit. Snad ale v  tom současném, až překotném vývoji, tyto staré písně nezapadnou. Byla by to věčná škoda.

 

 

kultura vážná hudba
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Ta o těch bolševících,to je perla....Bohužel,ta jména v písni nám už skoro nic neříkají,tak leda Šmeralova ulice....
Soňa Prachfeldová
Krásné písně, díky za oživení. Vím, že vývojový trend nelze zastavit, jenže vodě nyní produkuje má někdy daleko k dobré úrovni. Honzo pokles čtení článků je i u mých. A přiznám, že i já nějak nezvládám. Tak nevzdávej, zase bude líp.
Jan Zelenka
Paní Přibilová, mám také velmi rád hudbu klasickou. Vyrůstal jsem v rodném domě Antonína Dvořáka, slyšel jeho skladby a od něj jsem se dostal k Mozartovi a Vivaldimu a světovým skladatelům. Bohužel vážná sluchová vada mi dnes nedovoluje kvalitní hudební poslech. Co se dá dělat. Díky za váš komentář.
Helena Přibilová
Pane Zelenko, děkuji za Váš hudební seriál, který jsem si se zájmem přečetla. Překvapilo mě, kolik z uvedených písní znám, zejména jejich refrény. Mám raději hudbu klasickou než tu současnou.
Miloslava Richterová
Nezvažujte, pište pro radost :-)
Dana Puchalská
Honzo,nějak prostě nestíhám. A se zájmem jsem si vše pročetla. Děkuju.
Jan Zelenka
Děkuji vám nemnoha, kteří ještě chodíte na moje články. Budu muset svoji další aktivitu zvážit.
Zuzana Pivcová
Vzpomínám při čtení na kluky dvojčata a jejich hudební vystoupení ve filmu Nebe a dudy. A velkým překvapením je pro mě "hašlerka" Kampak na nás. Moc děkuji.
Anna Potůčková
Moc hezký seriál o písničkách a jejich autorech. Zcela určitě některé z nich nezapadnou v zapomnění a budou si je pobrukovat i další generace. Přinejmenším tehdy, když budou nějaké retro pořady, různé retro akce ve společnosti, a podobně. Tento seriál se Ti moc povedl a za něj děkuji!
Miloslava Richterová
Já u některých písní moc příjemné pocity nemám, napadá mne ještě Sebrala patrola nebo Květinářka .. i taková byla tvář první republiky, nejen zábava. Přesto Vám děkuji za pěkně zpracované téma.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.