Na chutný oběd ve statku si raději rezervujte místa
Statek Bernard. Všechny fotografie: archiv autora

Na chutný oběd ve statku si raději rezervujte místa

31. 8. 2022

Tamní krajina je spojována spíše s průmyslovým děním, umí však i překvapit malebnými místy. Jakým je kupříkladu Statek Bernard.

Pár metrů od hlavní silnice v blízkosti kaolinového dolu u Královského Poříčí narazíte na jedinečný areál. Prstenec bílých hrázděných staveb s centrálním nádvořím působí až pohádkově. Objevíte zde řemeslné dílny historických oborů, muzeum fotografie, nevelkou farmu s domácími zvířaty. Samozřejmě je zde také místo pro restauraci a několik otevřených pohostinských prostor.

Hlavní místnost restaurace zapadá do charakteru celé usedlosti. Jednoduchý nábytek, trámová výzdoba, malý bar s výčepem. Neokázalá, o to však působivější je její atmosféra. Lokál dýchá náladou minulosti, kterou podtrhuje rozmanitost a kvalita provedení jídel. Česká klasika tu a tam s respektem pozměněná, hotovky, grilovaná masa i znamenité přílohy, to vše je tam doma. K zapití pak, jak jinak, tradiční český ležák Bernard. Radost viditelná ve tvářích těch, kdo si už pochutnávají na některé krmi z repertoáru českých specialit je opravdová, čekání ostatních, na něž se ještě nedostalo, až netrpělivá. Hučí to tu jako v úlu, hbité šenkýřky se míhají sálem jako vlaštovky za okny.

bernard15.jpg

 

Když ochutnáte první jídlo, pochopíte proč tomu tak je. Čočková polévka například není z rodu těch hutných přesnídávkových. Lehká s jasnou linií chutí, kde jen mírnou převahu luštěniny doplňuje další zelenina. Dotekem mírné nasládlosti vše utlumí  karotka a zjemní  lehce navinulé doznívání.

Telecí játra na grilu s domácí tatarkou, v projevu ještě „dětsky“ jemná, umí být báječným soustem s jakoukoliv přílohou, třeba jen s krajícem vonného chleba. V takové sestavě mohou báječně otevřít pořad oběda místo polévky.

Pokud si mezi sousty stačíte všimnout, kolik zájemců o místo musí obsluha zklamat a naopak registrujete nadšení těch, kdo měli štěstí, navíc, jestliže v některé vnější prostoře si radostně pochutnávají svatebčané, poznali jste sílu genia loci toho místa.

Plyne z toho jediné, v restauraci na Statku Bernard je vždy lépe si stůl rezervovat předem.

 

Milan Ballík

 

 

gastronomie Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
momo momo
Pán se při psaní příspěvku činil.Na tento statek jezdíme ,ale že by restaurace byla nějaká hitparáda ? Na obsluhu čekáte dost dlouho, místo jsme si nikdy nemuseli rezervovat, jídlo je tak nějak spíš jen obyčejné , řídkou čočkovou polévku bychom určitě nechtěli. A pokud si všimnete té chudé a jen tak pohozené oblohy na talíři na obrázku , tak se sliny určitě nesbíhají. Spíš než restauraci stojí za to navštívit malou farmu se zvířátky .
Jan Ciprys
Když budu bydlet v Sokolově nebo Karlsbádě tak si tam o víkendu zajedu ale kdyžby mě čekala štreka 800km tak by ty telecí játra museli být asi zlaté.
Jana Šenbergerová
Laskominy této restaurace líčíte tak barvitě, že se mi i po dobrém obědě sbíhají sliny. Tiše závidím těm, jejichž sliny se nesbíhají zbytečně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.