Grilování nemusí být nezdravé. Jen je třeba vědět, jak na to
Ilustrační foto: Pexels

Grilování nemusí být nezdravé. Jen je třeba vědět, jak na to

24. 6. 2023

Všichni vědí, že škodí zdraví. Přesto ho všichni milují. Málokdo si dovede představit léto bez vůně grilování, bez posezení s rodinou či přáteli u pěkně voňavého masíčka. A to jsme pak zase přibrali. A jak nás bolí bříška. A jak se nám zvýšila hladina cholesterolu. Jenže grilovat jde i zdravěji.

Je to jasný trend posledních let. Grilovat zdravě. Což může znít jako protimluv. Grilování není nikdy zdravé, namítne většina jeho odpůrců, kteří by si mastný bůček či špekáček nevložili do úst ani za nic. Existují však způsoby, jak si pochutnat a zároveň pak netrpět výčitkami, že jsme si místo krkovice opět nedali jen salát.  Z grilování se totiž stal fenomén, trend, móda, životní styl a také předmět častých hádek v rodinách.

„Ne, táta si krkovici nedá.“
„Dám, hoď tam jednu pro mě.“
„Nedá. Neblázni. Nemůžeš grilovat, když máš vysoký cholesterol. Odnese to tvoje srdce.“
„Moje srdce nepřežije, když mi budeš cpát zase rajčatový salát. Pukne mi vztekem, tak to vyjde nastejno jako by puklo kvůli krkovici.“
„Říkám, ať tátovi to maso nedáváš, pro něj je tam ta cuketa!“

Ano, takové situace jsou poměrně časté a grilování se někdy místo pohodové zábavy změní v pořádný stres.

Jenže není pravda, že by se lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšší krevním tlakem měli od grilů a ohnišť odhánět. Ano, jídlo s vysokým obsahem nezdravých tuků a soli má na kardiovaskulární sytém negativní účinky, nicméně trendem je grilovat tak, aby to naše zdraví neohrožovalo.

„Nejlepším masem pro zdravé grilování jsou ryby, které obsahují pro naše srdce velmi zdravé tuky,“ vysvětluje lékař Michal Vrablík, který je garantem projektu Srdce v hlavě. „Mořské ryby jako například tuňák, makrela, losos nebo sardinky obsahují omega - 3 nenasycené mastné kyseliny, zejména eikosapentaenovou a dokosahexaenovou, které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Omega – 6 nenasycené mastné kyseliny, například kyselina linolová, jsou obsaženy v rostlinných olejích. Protože si lidské organismus nedokáže tyto polonenasycené kyseliny sám vyrobit, je třeba je ve vyváženém poměru přijímat potravou,“ říká.

Radí především vybírat kvalitní maso, ideálně preferovat kuřecí steak před krkovicí. Pokud už se bez vepřového někdo neobejde, odborníci z projektu Srdce v hlavě tvrdí, že je lepší volit panenku či libové hovězí než mastná žebírka. Z kuřecího jsou ideální prsa, protože stehna obsahují více tuku. Jedna porce grilovaného kuřecího stehna obsahuje až tři krás více nezdravých tuků než libové kuřecí.

Zkrátka, při grilování se počítá každý gram tuku, protože ono se jich nakonec za večer vždy nasbírá více, než jsme zamýšleli. Dobrou volbou je udělat i místo klasického steaku špíz. Jednak se tak ušetří na mase, protože se dá proložit zeleninou a navíc tím uděláme něco pro své zdraví. I ten, kdo zeleninu nemusí, ji zpravidla v kombinaci s masíčkem, pěkně jím provoněnou vezme na milost.

Skryté nástrahy představují různá dochucovadla a dresingy. Ty koupené obsahují obrovské množství přidané soli, tuků a cukrů, takže vítězem se stává ten, kdo si umí připravit nějaké ty domácí, ideálně místo majonézy používá jogurt nebo třeba kefír. Vhodné je používat hodně bylinek od petržele, koriandru či bazalky přes rozmarýn, šalvěj a další.

Tyto trendy jsou v grilování jasně znát už několik let a podléhá jim čím dál více lidí. Na rozdíl od trendů, které jsou pomíjivé a nezřídka nesmyslné, je snaha grilovat co možno s nejmenším negativním dopadem na zdraví naprosto skvělá. Přesto ji řada lidí ještě stále odsuzuje a tvrdí, že si bez pořádně mastného špekáčku či bůčku posezení u ohně či grilu nedovede představit.

Škoda, právě grilování by totiž mělo být nejen příležitost jak se co nejvíce nacpat, ale spíše důvodem k posezení s přáteli či rodinou, povídání si a objevování nových chutí a vůní.

 

 

gastronomie grilování
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.