Vůbec netušili, že jim hrozí infarkt
Ilustrační foto: Pixabay

Vůbec netušili, že jim hrozí infarkt

29. 8. 2022

Na vině byl vysoký cholesterol a nebýt krevních testů, které podstoupili spolu se svými kolegy, tak by směřovali k onemocnění srdce nebo cév.

Společným jmenovatelem nejčastějších kardiovaskulárních onemocnění je ateroskleróza – kornatění tepen, které vzniká postupnou tvorbou aterosklerotických plátů v cévách a vede tím k jejich zužování a ucpávání. Rizikem je právě cholesterol.

Krevní testy zvýšenou hladinu LDL ukážou spolehlivě. Podle statistik jsou kardiovaskulární choroby v České republice dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí. Umírá na ně až 50 procent lidí. LDL cholesterol je hlavním rizikovým faktorem aterosklerózy, protože se usazuje do stěn tepen a ve finále pak připravuje cestu k srdečnímu onemocnění,“ uvádí MUDr. Roman Cibulka z ordinace pro poruchy metabolismu Ústavu klinické biochemie a hematologie FN a LF UK v Plzni.

Krevní testy přinesly překvapení

Jak jsou na tom s rizikem kardiovaskulárních problémů zaměstnanci firem, zjišťoval projekt ústavu Zdravotní gramotnost národa. Výsledky vyhodnocoval MUDr. Cibulka a byl velmi překvapen. Celkem 38 % účastníků mělo zvýšenou hladinu LDL cholesterolu. Na základě komplexního zhodnocení několika ukazatelů bylo zjištěno, že má 20 % testovaných střední riziko srdečního onemocnění a dokonce 4 % mělo velmi vysoké riziko! Tito lidé vůbec o svých problémech nevěděli a na preventivní prohlídku si bohužel neudělali čas. „Doporučili jsme všem důkladnou osvětu ohledně zdravého životního stylu, změnu životosprávy a některým také farmakologickou léčbu,“ uvádí MUDr. Cibulka.

První pomoc

Nejdůležitější je chtít a pak začít rychle jednat. Potravou člověk přijímá cca 30-50 % cholesterolu, zbytek se tvoří v organismu, především v játrech z tuků. Můžete tedy začít právě zde.

  • omezte příjem tuků v potravě (uzeniny, tučná masa, tučné sýry, majonéza, máslo, sádlo…)
  • jezte více zeleniny a ovoce (vláknina má ochranný vliv před aterosklerózou)
  • jezte zdravě a pravidelně (ráno a večer to opravdu nestačí)
  • hodně se hýbejte (svalové buňky využívají cholesterol a ten nemá čas usazovat se v tepnách)
  • udržujte si optimální váhu (nejezte pilulky, ale vyváženou stravu)
  • nekuřte

Nechte se pravidelně testovat

Nezáleží na tom, jestli pracujete v nějaké firmě, nebo jste již v důchodu. I když necítíte žádný zdravotní problém, choďte pravidelně na krevní testy. Jen tak budete moci zachytit problém včas a začít ho řešit. A pokud již víte o své hodnotě cholesterolu, nepodceňujte léčbu. Na testy choďte i v průběhu cíleného snižování hladiny cholesterolu, protože jeho příliš nízké hodnoty nemusejí být vždy žádoucí.  Chcete-li vědět víc o HDL a LDL cholesterolu, podívejte se na www.laboratornitesty.cz. Najdete tam, proč se máte nechat vyšetřit, co se vyšetřuje a co výsledek testu znamená.

 

Lenka Sládková

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Dobrý den, pěkně jste to napsala. Podstatné je CHTÍT. To, ale chce jeden a jedna z tisíce. Kolik alkoholiků přestalo pít? Kolik kuřáků přestalo kouřit. Kolik lidí přestalo brát drogy? Bolí mě klouby, ale mám obezitu. Za to mohou doktoři? Není to jen můj názor, ale i přednosty kardiologie ve Fakultní nemocnice v Motole. Takže zkracujte si život. Buďte chlapi sami. Nikdo vám nebude nadávat, ale dožijete se v průměru o 8 let méně. Proč? Protože dámy o nás pečují a jim všem děkuji, ale především té své. Jindra

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.