Francie se pře s Belgií:
kdo vymyslel hranolky?

Francie se pře s Belgií:
kdo vymyslel hranolky?

4. 1. 2013

Francie a Belgie se už léta přou o to, která země má právo tvrdit, že vynalezla jedno z nejoblíbenějších moderních jídel - smažené hranolky. A další kolo této gastronomické bitvy mezi Paříží a Bruselem dopadlo zase nerozhodně, i když se historici během nedávné debaty v rámci festivalu dobrého jídla Brusselicious přikláněli spíše k francouzským nárokům. Napsal o tom britský deník The Independent.

K vynálezu hranolků se vášnivě hlásí jak Francouzi, tak Belgičané. Ve Francii se traduje, že první smažené pomfrity se prodávaly v pařížských pouličních stáncích krátce po velké revoluci koncem 18. století. Podle belgických pověstí hranolky vznikly ve městě Namur už v 17. století. Tamní rybáři si prý často smažili úlovky z řeky Meuse, když ale jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček.

"Belgičané hranolky milují, ale vážně míněný vědecký výzkum, který by se jich týkal, začal teprve nedávno," připustil během odborného kolokvia Pierre Leclerc, profesor univerzity v belgickém Lutychu.

Naopak Francouzi už svoje "nároky" mohou podpořit jednoznačnými daty. Francouzská historička Madeleine Ferriereová, která se zabývá dějinami jídla, vypátrala, že hranolky se ve stáncích na pařížském mostě Pont Neuf prodávaly krátce po roce 1789.

Ať už hranolkový spor nakonec dopadne jakkoli, náklonnost obou národů ke smaženým kouskům brambor to nijak neovlivní. Belgičané se ovšem snaží bitvu ve svůj prospěch zvrátit ze všech sil a přesvědčit svět, že jsou jednoznačnou hranolkovou velmocí.

"My Belgičané jsme z hranolek udělali noblesní jídlo," tvrdí autor "hranolkové" kuchařky Albert Verdeyen. A jeho kolega Roel Jacobs zase upozorňuje na jinou věc. "Francie a Belgie jdou každý svou vlastní cestou. Pro jedny jsou hranolky přílohou k masu, Belgičané je ale často jedí samotné, jen s omáčkou."

Faktem je, že na prodejny hranolek narazí turista v Belgii na každém druhém rohu. A lásku k tomuto jídlu svorně sdílejí obyvatelé francouzskojazyčného Valonska s Vlámy: "Zajít si do hranolkárny je prostě vrchol Belgičanství," soudí Philippe Ratzel, vlastník jednoho z nejoblíbenějších bruselských podniků.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.