Proč jíst stále stejná jídla?
Úvodní obrázek: Pixabay, ostatní fotografie Vladislava Dejmková

Proč jíst stále stejná jídla?

7. 2. 2024

Nedávno se tady na i60 objevil článek na téma, proč někteří lidé jedí stále stejně a bojí se změn. Do této kategorie by se dal před mnoha lety zařadit i můj muž. Já se ho radši nevyptávám, co bych měla uvařit. A on si za ta desetiletí našeho soužití zvykl, že prostě občas dostane na stůl něco, co ještě nikdy nejedl. Zatím to vždycky přežil. Občas si i pochutnal. 

 

Pomalu pečený králík na víně a s bylinkami
Králíka většinou připravuji, když nás bude ke stolu víc. A to v poslední době zase tak často nebývá. Králičí maso se mi ještě nepřejedlo jako ve filmu Slunce, seno, jahody. V době mého dětství chodíval můj dědeček pro králíka do králíkárny, v dnešní době si ho přinesu již perfektně připraveného k pečení ze svého oblíbeného supermarketu.

 

xkarloknedle.jpg

Suroviny:
1 králík
500 g cibule
4 stroužky česneku
50 g anglické slanina
4 kuličky nového pepře
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
4 snítky tymiánu
4 lžíce sádla
sůl
mletý pepř
150 ml bílého vína
150 ml vývaru na podlévání

Vývar na podlévání králičího masa v troubě si můžeme připravit předem například z králičí hlavy. Králíka naporcujeme, mně většinou vyjde 5 až 6 porcí. Každou porci osolíme a opepříme. Na pánvi si rozehřejeme sádlo a jednotlivé porce králíka rychle opečeme po všech stranách, aby se maso zatáhlo. Vyjmeme a přesuneme do dostatečně velkého pekáče, ve kterém budeme králíka v troubě připravovat. Oloupeme si a pokrájíme cibuli a česnek, na zbylém oleji na pánvi orestujeme a přidáme k masu. Do pekáče přidáme i proužky anglické slaniny, celý pepř a nové koření, bobkový list a snítky tymiánu. Vše podlijeme vínem, pekáč přiklopíme a při teplotě asi 150 st. C zvolna pečeme. Podle potřeby podléváme vývarem. Asi po 2,5 hodinách odklopíme, zvýšíme teplotu na 180 st. C a dopečeme dozlatova. Můžeme podávat například se šťouchanými bramborami, ale i s knedlíkem a dušeným zelím či špenátem.


Špízy s hlívou ústřičnou
Tento recept vznikl tak, že jsem chtěla spotřebovat zbylou hlívu ústřičnou. A tak jsem si řekla, že ji použiji do špízu. Špíz asi nějak dělá každý, nejlepší je samozřejmě na grilu. Ale já mám dobrou zkušenost s jeho přípravou v troubě.

 

xspizhliva.jpg

 

Suroviny:
300 g hlívy ústřičné
300 g vepřové krkovice
150 g anglické slaniny
4 malé cibule
sůl
mletý pepř
olej


Maso na špíz si nakrájíme na kousky odpovídající velikosti. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Můžeme použít i nějaké své oblíbené koření. Na kousky si nakrájíme i slaninu, klobouky z hlívy (nohy použijeme třeba na polévku), cibuli pokrájíme na plátky. A nakrájené suroviny navlékáme střídavě na jehlu či špejli. Připravené špízy lehce opečeme na pánvi na troše oleje, narovnáme je na pečící plech vyložený papírem na pečení, pokapeme zbytkem oleje z pánve a vložíme do trouby rozehřáté asi na 190 st. C. Pečeme asi 30 minut, jednou otočíme. Jako přílohu můžeme použít třeba brambory pečené v troubě - pokrájíme je na dílky, osolíme a přidáme na plech ke špízům. Špízy podáváme s jednoduchým jogurtovým dresinkem (bílý jogurt, sůl, trochu citrónové šťávy, mletý pepř).

 

Drůbeží játra se zeleninou a na tymiánu
Játra nepřipravuji často, ale občas na ně prostě dostanu chuť. Když se vhodně doplní zeleninou a v tomto případě i jablkem, jsou dobře stravitelná a navíc velmi chutná. A jejich příprava je blesková.

xjajasmes.jpg

Suroviny:
500 g drůbežích jater
1 cibule
3 mrkve
1 jablko
2 řapíky celeru
1 lžíce přepuštěného másla
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžička čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
zelená petrželka

Játra opláchneme, osušíme a odstraníme z nich přebytečné blanky. Pokrájíme je na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev nakrájíme na tenčí půlkolečka, řapíkatý celer také pokrájíme na malé dílky. Z jablka odstraníme jádřinec, neloupeme, ale pokrájíme na větší kostky. Na velké pánvi rozpustíme přepuštěné máslo, přisypeme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme mrkev a řapíkatý celer a restujeme 3 minuty. Následuje přidání jater. Promícháme a restujeme dalších pět minut. Jako poslední přidáváme jablka (jsou z přidávaných surovin nejměkčí a neměla by se rozpadnout) a tymián. Restujeme společně dalších 3 až pět minut. Nakonec odstavíme ze zdroje tepla, pánev přikryjeme a necháme 5 minut odpočívat. Mezitím si pokrájíme zelenou petrželku (nebo třeba naťovou cibulku). Směs játra a zeleniny osolíme a opepříme, posypeme petrželkou. Jako příloha je vhodná rýže nebo třeba bulgur.

 

Kefírová bábovka (hrníčková)
Tohle je jedna z nejjednodušších bábovek, kterou peču docela často. Na odměřování surovin používám čtvrtlitrový hrneček.

 

xhrnkef.jpg

 

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku hnědého cukru krupice
1 hrnek dobrého hustého kefíru
2 vejce
100 g tuku (Hera)
špetka soli
1 lžička jedlé sody (vrchovatá)
1 lžíce kakaa

Začneme s tím, že vyjmeme si i vajíčka a kefír z lednice, aby suroviny získaly pokojovou teplotu. Rozpustíme si tuk a necháme ho vychladnout. Všechny sypké suroviny smícháme. Přidáme vejce rozšlehaná v kefíru a vlahý tuk. Zamícháme tak, aby vznikla hladká stejnorodá hmota. Hustota těsta je dost závislá na hustotě kefíru. Pokud se vám zdá těsto hodně husté, můžete přidat lžíci vody. Polovinu těsta si odlijeme do jiné misky a obarvíme ji kakaovým práškem.
Zapneme si troubu a necháme ji zahřát asi na 180 st. C. Pokud použijeme klasickou formu na bábovku, vytřeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. Nejdříve do ní nalijeme světlou hmotu, pak přidáme po celém obvodu bábovky druhou část obarveného těsta. Obě těsta můžeme ještě „projet“ krouživými pohyby vidličkou, na řezu bábovky se nám může podařit pěkná kresba. Bábovku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Na závěr odzkoušíme zapíchnutím špejle, zda je bábovka upečená i uvnitř. Špejle by po vytažení měla zůstat suchá.
Bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pokud se nevyklopí sama, dáme na povrch bábovku namočenou a vyždímanou utěrku a počkáme, až bábovka vypadne.

 

Dýňový dort
Dorty v poslední době příliš nepeču. Můj muž sladké nesmí, tak ho nepokouším Ale přesto mám občas chuť vyzkoušet něco nového. Dort z dýně byl pro mě zajímavou výzvou, a tak jsem se do něj s chutí pustila.

 

xdydort.jpg

 

Korpus:
350 g dýňového pyré
240 g polohrubé mouky
1 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
trochu muškátového oříšku
3 větší vejce
150 g třtinového cukru
2 lžíce medu
150 ml oleje
100 g mletých ořechů

Krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
+ kakao na posypání

Základem tohoto dortu je dýňové pyré. To si připravíme tak, že dýni (ideálně ananasovou nebo hokaido) oloupeme, pokrájíme na větší kousky, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě. Po vychladnutí rozmixujeme. Já jsem měla hotové pyré už v mrazničce, když zpracovávám větší dýně, udělám si ho do zásoby. Takže jsem ho jen rozmrazila a nechala dojít na pokojovou teplotu. Suché suroviny na korpus (mouku, koření, prášek, sodu a mleté ořechy) smícháme v jedné misce. V jiné nádobě společně vyšleháme vejce s cukrem, medem a olejem. Obě směsi dobře promícháme a nalijeme do připravené dortové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 30 minut. Poté teplotu snížíme na 150 st. C a dopečeme. Odzkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme po vyjmutí trouby ve formě. Vyklopíme ho až po částečném zchladnutí.

I suroviny na krém si necháme po vyjmutí z chladničky chvíli v pokojové teplotě. Šlehačku ušleháme a vmícháme s trochou moučkového cukru do mascarpone. Dortový korpus dvakrát prořízneme a potřeme krémem. Uvedené množství stačí i na potření povrchu dortu, už ne na strany. Ozdobíme podle chuti. Na obrázku je dort pouze poprášený kakaem. Výborně chutná, když se trochu v chladnu odleží.

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.