Výlet na Mandloňové slavnosti do Hustopečí
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Výlet na Mandloňové slavnosti do Hustopečí

29. 3. 2022

Na den učitelů 28.3. připadá datum narození našeho vnuka Andreje. Protože v březnu oslavil životní jubilelum 10 roků, pozvali jsme ho na výlet do Hustopečí. Každý rok se tam pořádají Slavnosti mandloní, a tak tomu bylo i letos.

Unikátní starší mandloňové sady se rozprostírají dále nad městem a přímo nad ním, uprostřed mladých stromů, je postavena dřevěná rozhledna. Ke svému výletu jsme si vybrali sobotu 26.3. a k tomu nádherné, přímo letní, počasí. K prohlídce zvou tři okruhy - 2 km, 5 km a delší 9 km. Vybrali jsme si ten nejdelší. Jednak proto, že početné davy turistů se shromáždily přímo na náměstí, kde probíhal doprovodný kulturní program a jednak proto, že jsme si chtělí užít probouzející se jarní přírodu. 

Začátek naší cesty vedl podél ohrad s koňmi, později je vystřídaly ohrady s beránky. Prošli jsme probouzejícími se lužními lesy, okolo vyschlého rybníka. Když jsme vystoupali na kopec, obklopila nás krása rozkvetlých starých mandloní. Květy byly plné včel. Sluníčko krásně svítilo a bylo vidět, že účastníci pochodu si opravdu tu atmosféru užívají. Po cestě plnil Andrej na stanovištích různé úkoly - musel složit puzzle, poznat druhy ryb, různých dřevin. Mohl si také zastřílet ze vzduchovky. Na konci cesty ho za to čekala odměna v podobě slaných mandlí.

Když jsme se blížili k dalšímu bodu naší cesty, k dřevěné rozhledně, začínaly davy turistů houstnout. Všude u cesty stály stánky s různými pochoutkami, točeným pivem, s dobrým moravským vínkem a pálenkou z mandlí. Na rozhlednu byla fronta tak na hodinu, takže jsme pohled z ptačí perspektivy do kraje vzdali. Pokračovali jsme na náměstí, které se trošku před večerem vyprázdnilo. Našli jsme si volnou lavičku a poslechli si koncert vizovické kapely Fleret. Třešničkou na dortu bylo posezení v cukrárně u výborných zákusků a dobrého džusu. Na náměstí se nám moc líbila novorenesanční radnice a katolický moderní kostel. Náš výlet se opravdu vydařil.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Moc pěkný výlet i fotky :-)
Eliška Murasová
Maruško, to je boží krása, nikdy jsem neviděla. A to nemáme zas tak daleko. Vnouček si uměl vybrat babičku a dědečka, parádně oslavil desáté narozeniny. Kouzelné fotky.
Helena Přibilová
Jižní Morava je krajem mého dětství, takže mandloňové sady v Hustopečích dobře znám. Vždy jsem se také ráda procházela okolními sady meruněk a broskvoní v době jejich květu.
Alena Tollarová
Škoda, že je to od nás tak daleko, hned bych za rozkvetlými mandloňovými sady jela. Měli jste krásný den a vnouček pěkný dárek. Fotka zamilované dvojice je třešničkou na mandloňovém dortu :)
Vladislava Dejmková
Rozkvetlé mandloně jsem nikdy neviděla, je to nádherné.
Anna Čípová
Maruško, děkuji za článek i fotografie, vyvolaly vzpomínky. Mandloňové sady znám, byla jsem tam 1.4.2017 / na mém profilu je o tom článek/. Vnukovi přeji hodně zajímavých výletů s prima babičkou a dědečkem.
Eva Mužíková
Nádhera. Hlavně aby přežily přicházející mrazíky. Tam by se mi také moc líbilo.
Alena Vávrová
Moc krásné, děkuji. Jak už jsem někde nedávno napsala, přes Hustopeče jsme dříve pravidelně jezdili, ten kostel a radnici také pamatuji, ale o mandloň. sadech jsme tenkrát nevěděli. To až později jsem někde o nich četla, ale to už jsem dávno neměla řidiče.
Zdenka Soukupová
Maruško, to byl opravdu krásný výlet. Skoro ti trochu závidím, od nás je to moc daleko.
Soňa Prachfeldová
Moc pěkný výlet , ty rozkvetlé mandloně bych také ráda viděla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.