Výlet na Mandloňové slavnosti do Hustopečí
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Výlet na Mandloňové slavnosti do Hustopečí

29. 3. 2022

Na den učitelů 28.3. připadá datum narození našeho vnuka Andreje. Protože v březnu oslavil životní jubilelum 10 roků, pozvali jsme ho na výlet do Hustopečí. Každý rok se tam pořádají Slavnosti mandloní, a tak tomu bylo i letos.

Unikátní starší mandloňové sady se rozprostírají dále nad městem a přímo nad ním, uprostřed mladých stromů, je postavena dřevěná rozhledna. Ke svému výletu jsme si vybrali sobotu 26.3. a k tomu nádherné, přímo letní, počasí. K prohlídce zvou tři okruhy - 2 km, 5 km a delší 9 km. Vybrali jsme si ten nejdelší. Jednak proto, že početné davy turistů se shromáždily přímo na náměstí, kde probíhal doprovodný kulturní program a jednak proto, že jsme si chtělí užít probouzející se jarní přírodu. 

Začátek naší cesty vedl podél ohrad s koňmi, později je vystřídaly ohrady s beránky. Prošli jsme probouzejícími se lužními lesy, okolo vyschlého rybníka. Když jsme vystoupali na kopec, obklopila nás krása rozkvetlých starých mandloní. Květy byly plné včel. Sluníčko krásně svítilo a bylo vidět, že účastníci pochodu si opravdu tu atmosféru užívají. Po cestě plnil Andrej na stanovištích různé úkoly - musel složit puzzle, poznat druhy ryb, různých dřevin. Mohl si také zastřílet ze vzduchovky. Na konci cesty ho za to čekala odměna v podobě slaných mandlí.

Když jsme se blížili k dalšímu bodu naší cesty, k dřevěné rozhledně, začínaly davy turistů houstnout. Všude u cesty stály stánky s různými pochoutkami, točeným pivem, s dobrým moravským vínkem a pálenkou z mandlí. Na rozhlednu byla fronta tak na hodinu, takže jsme pohled z ptačí perspektivy do kraje vzdali. Pokračovali jsme na náměstí, které se trošku před večerem vyprázdnilo. Našli jsme si volnou lavičku a poslechli si koncert vizovické kapely Fleret. Třešničkou na dortu bylo posezení v cukrárně u výborných zákusků a dobrého džusu. Na náměstí se nám moc líbila novorenesanční radnice a katolický moderní kostel. Náš výlet se opravdu vydařil.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.