Místo, kam se ráda vracím - Šumava
Foto: autorka

Místo, kam se ráda vracím - Šumava

25. 5. 2021

Nedá mi to a ještě vytvářím jeden malý článek, a to ke chvále Šumavy. Je nádherná a člověk by musel mít křídla, aby viděl všechna krásná místa, kterými oplývá.

Vracím se ráda na Volarsko, odkud jezdí vláček do krásných míst, jako je Vimperk, Prachatice, Kubova Huť, Stožec a j. Ubytování ve Volarech je skvělé v hotelu Bobík, ve kterém přebýváme moc rádi. Můžete si dopřát i konopné koupele, či masáže, až se vrátíte rozlámaní z nějakého kopce. Ve Volarech je i městský krytý bazén, v kterém se dá dobře relaxovat. Ubytovat se lze i v některém penzionu, vždyť právě ten turistický ruch přispívá k obživě této krajiny. 

Když jsme zajeli vláčkem do Vimperka, měli jsme smůlu, zámek se opravoval, uvidíme, zda už je otevřený. Vimperk je děsně do kopce, ale plný romantických zákoutí a zeleně. Také jsme zajeli do Stožce, kde je velké Infocentrum i s promítáním a na březích Vltavy je opravdu hodně živo. Mladí se plaví, přijíždějí na motorkách, nabito. A tak utečeme do lesa, směr Stožecká kaple na skále. Potkali jsme jen několik lidiček. Kaple je nádherná, ale strhla se taková bouře, ozývalo se to hrozně mezi skalami, a tak jsme zase pádili dolů a v jedné hospůdce jsme seděli jako vodníci u horké polévky. Kapalo nám pěkně ze šosů.. Prachatice jsou půvabné městečko s bohatou historií, moc se nám líbilo a chutnalo.  Také jsme si vyšlápli přes Soumarský most do rašeliništních jezírek a porostů, a to jsme se drželi opravdu jen povalového chodníčku. V Borové Ladě též úžasná jezírka, snad největší rozlohou na Šumavě. V pohraniční obci Ostrý jsme vylezli na opravdu strmou skálu a nahoře jsou obětní misky. No, dobře mi tam nebylo, i ten les byl takový zlověstný, tam se už nevrátím. 

V hotelu Bobík je opravdu člověku dobře, chutné jídlo, dokonce jsem se tam setkala s Jarmilkou a spolu jsme vylezly na Boubín. Byl květen a místy ještě plno ledu a sněhu. Jestli se tam letos sejdem, určitě to dá líp, protože už běhá jako srnka. Že, Jarmilko ? Rok předtím jsme si dali rande s Hankou R., která dojela ze Strakonic. Jsou to taková minisetkání, která hřejí v duši napořád.

Nad Volary jsou umístěné menhiry - uměle postavené, ale působí příjemně a snad i něco vyzařují, doufám, že si je i letos na podzim pohladím. Smutné okamžiky člověk prožije na volarském hřbitově, kde leží mnoho židovských žen, které zahynuly na pochodu smrti. Zase mám husí kůži. Z Volar vede moc pěkná Křížová cesta zalesněnou přírodou. 

Je toho nesmírně moc, projeli jsme až na druhý konec Lipna, ale to zase až příště. Krásná Šumava, kde i dnes není lehký život,  zejména v těch menších obcích, ale lidé jsou ošleháni a stateční v té tvrdé, ale nádherné části naší země.

 

Místo, kam se rád/a vracím - to je téma naší soutěže. Napište o místě, které je vašemu srdci blízké, na které se rádi vracíte. Popište, co je na tom místě zajímavého, čím vás okouzlilo, co je v jeho okolí k vidění, jak se na toto místo lze dostat. Více info o soutěži najdete zde.

 

 

cestování Soutěž - Místo, kam... Šumava
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Díky přátelé za vaše komentíky.
Alena Švancarová
Šumava je velmi hezká,její lesy jsou hunaté,hluboké,tajemné.Nemám ji prochozenou,ale tam kde jsem byla se mi líbilo.Churánov.Kvilda,Železný Brod,Zadov.Slatinné bažiny,viděla jsem v těch oparech Krále Šumavy.Ráda jsem si to Vaším článkem a fotografiemy, připoměla.
Jaroslava Handlová
Na Šumavu jsem ráda jezdívala, ale vždy to byly jen kratší pobyty s četnými zajímavými výlety. Jsem ráda za připomínku krás. Soňo pěkně jsi sestavila vyprávění a doplnila hezkými fotkami. Minisetkání jsou taky fajn, zdravím Tě, i Pepu.
Hana Rypáčková
Tam to taky miluji..
Anna Čípová
Soni, ráda jsem se díky tobě vrátila na místa, která jsem navštívila. Šumava je krásný kout naší vlasti a jsem ráda, že jsem tam několikrát byla.
Alena Tollarová
Šumava je pro mě dost neprobádaná, i když jsem do ní párkrát nahlédla. Mě to nějak víc táhne na sever, ale krásně je u nás všude :)
Soňa Prachfeldová
Díky opětně za milé komentíky
Marie Ženatová
Na Šumavě jsem nikdy nebyla, ale jestli nám to vyjde tak poslední týden v červnu bych tam měla být s Exodem Blansko. Soni, moc děkuji za přiblížení nádherné přírody*
Helena Přibilová
Na Šumavu jsme velmi rádi jezdili před mnoha lety. Bylo to v době, kdy se začínala otevírat turistům. Poznali jsme tam mnoho krásných míst a obdivovali nádhernou neporušenou přírodu. V posledních letech však Šumavu navštěvuje stále více lidí a původní klid se vytrácí.
Zdenka Žichovská
Soňo, na Šumavu také ráda vzpomínám, strávila jsem tam před pár lety super týden. Ubytování v Nové Peci, na kole - Nová Pec, Stožec infocentrum, Jelení Vrchy, Schvarzenberský kanál, Nová Pec - pěšky přes kamenné moře na Plešné jezero, vláčkem Volary - menhiry, křížová cesta a další........ snad se tam ještě někdy dostanu, i když je to přes 500km, vlakem více než 9 hodin.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.