"Bydlí tu s námi stromy ..."
FOTO: autorka

"Bydlí tu s námi stromy ..."

15. 11. 2019

Od doby, kdy jsem poprvé vzala foťák do ruky, namířila jsem objektiv na stromy tak stokrát, nebo snad ještě častěji? A najednou se mi v přítomnosti stromů vybavil text známé písně Uhlíře a Svěráka: Na stejné Zemi, co my, bydlí tu s námi stromy...
S námi, vedle nás, obdivované i nechtěné, krásné i před zánikem, nebo již padlé, mrtvé... Vzbuzují v nás různé emoce - tak, jako i my sami jsme různí.

Jaká část lidstva vnímá jejich krásu i nezbytnost, kolik z nás - lidí si uvědomuje závislost na stromech a se samozřejmostí o ně pečuje? Většina z nás je dovede jen využít ... do posledního lístečku, do posledního kousku dřeva...

Palivo, stavby, nábytek, doprava, papír, chemické látky...Chrání krajinu i životní prostředí - udrží půdu před odplavením, vodu, dodají kyslík všemu živému, zadrží průnik alespoň části spalujících slunečních paprsků.

Jak se ale za to vše dobré člověk ke stromům zachová? Strom stíní zahrádce - porazit, překáží stavbě dálnice - odstranit, na podzim zasype listím zahradu nebo okapy - vyměnit za stále zelený, který neopadá, zestárne a jeho plody už nejsou voňavé a chutné - ten už tu dávno neměl být....a což teprve, když pod náporem větru padne a poničí nějaký lidský výtvor? Kdo uzná, že chyba může být na straně člověka?

Snad ještě na světě dost lidí obdivuje svěží zelené listy a množství květů na jaře, barevné a voňavé plody v létě, nenapodobitelné barvy podzimních stromů. Snad ještě i dopřejí odpočinek a spánek stromům v zimě, ale těch, kteří stromům pomáhají, postupně ubývá.

Moudří předkové jistě znali cenu stromů, jinak by nevyslovili ono známé "naplnění života činy" - Postav dům, zasaď strom a zploď syna.

Bydlí tu s námi stromy? Jsou na Zemi - miliony let - dávno před člověkem a jeho předchůdci a budou dál, i kdyby lidstvo vyhynulo. Lidé je nepřežijí - snad jen na pár okamžiků. My bydlíme se stromy, my jsme závislí na jejich existenci...

Jste jedinečné, ať pocházíte odkudkoliv, ať tu rostete rok, dva a nebo mnoho století. Dva stejné stromy nenajdeme...

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Všem, kteří mi napsali své příspěvky: Tolik krásných slov jsem opravdu nečekala - děkuji za ně! Třeba ještě pomohou někomu rozhodnout se v řešení situace: jak v případě potřeby naložit třeba se starým "nepotřebným" stromem? … a dají mu ještě šanci pro pár let života.
Lubomír Müller
Krásné povídání, moudrá úvaha, pěkné foto-oko. Ano, stromy tu nežijí s námi, ale my tu žijeme se stromy. Nejsme ani jejich partneři, jsme jejich poddaní a hrajeme si na vrchnost. Stromy se neumí bránit krátkodobě, jako my, když vezmeme střelnou nebo sečnou zbraň, ale dlouhodobě. Naštěstí si tu už aspoň trošku uvědomujeme. Třeba i díky Vašemu článku, Marcelo.
Marie Ženatová
Když jdu občas sama lesem tak nejvíce obdivuji jeho velebnost a dokonalost. Každý strom nám poskytuje kyslík, v létě blahodárný stín a v zimě teplo... Díky za krásné fotečky a pravdivé vyznání...
Soňa Prachfeldová
Stromy jsou obdivuhodné, tak odolné, ubližuje jim zejména člověk nešetrným kácením. Bez stromu , přírody, bychom nebyli ani my.
Zdenka Jírová
To mi mluvíš z duše, stromy miluji, fotografuji je a každý zničený strom doslova oplakávám.Nesnáším kácení stromů a větrem vyvrácené stromy lituji jako lidi. Místa, kde stával nějaký zajímavý strom míjím se vzpomínkou na něj. Dodnes nezapomenu na situaci, když jsme byli v 67 roce na Hvaru a šli se projít po pobřeží. Stála tam hezká vilka a my s úžasem viděli, že krásnou terasaou prorůstá mohutná borovice. Nikdy jsem to u nás neviděla. U nás by se pokácela ještě přeed stavbou. Majitel se našemu překvapení usmíval, pozvl nás dál na sklenku "crna vina" a vyprávěl o stavbě své vilky. Borovice byla krásná, tak vymysleli jak statný strom obezdít a vytvořit trochu netradiční stavbu. Bylo to okouzlijící.Ještě dodak, že si tam stromů velmi váží,protože vzhledem k suchému počasí ,stromy rostou velmi pomalu. Dodnes na toho moudrého pána vzpomínám a vidím tu nevšední terasu se stromem.
Alena Vávrová
Stromy miluji a také je fotím a na několika místech mám i ty svoje "objímací". Doporučuji k přečtení úžasnou knihu Tajný život stromů.
Jana Šenbergerová
Krásné, pravdivé. Nechtěla bych žít tam, kde nerostou stromy. Zrovna dnes jsme se zase rozloučili s několika hodně starými, pokácenými. :-(
Alena Tollarová
Stromy mám ráda a fotím je často. Mám několik svých oblíbených a k těm se ráda vracím. Začala jsem sbírat fotky památných stromů. Některé jsou impozantní, jiné ohlodané zubem času, ale statečně vzdorují. Bez stromů by nebyl život, to je bez debat.
Marie Seitlová
Stromy v krajině jsou velmi důležité a mám je moc ráda. Sama jsem jich pár vysadila na své zahradě a starám se o ně. Jsem ráda, že mi dělají stín, koukám na ptáčky, kteří tam mají úkryt. Moc se mi líbí vaše fotky a obdivuji zajímavé kořeny stromů.
Naděžda Špásová
Marcelo, to nemá chybu, jak to je pravdivé. Stromy miluji, taky je ráda fotím. Vaše fotky jsou super.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...