"Bydlí tu s námi stromy ..."
FOTO: autorka

"Bydlí tu s námi stromy ..."

15. 11. 2019

Od doby, kdy jsem poprvé vzala foťák do ruky, namířila jsem objektiv na stromy tak stokrát, nebo snad ještě častěji? A najednou se mi v přítomnosti stromů vybavil text známé písně Uhlíře a Svěráka: Na stejné Zemi, co my, bydlí tu s námi stromy...
S námi, vedle nás, obdivované i nechtěné, krásné i před zánikem, nebo již padlé, mrtvé... Vzbuzují v nás různé emoce - tak, jako i my sami jsme různí.

Jaká část lidstva vnímá jejich krásu i nezbytnost, kolik z nás - lidí si uvědomuje závislost na stromech a se samozřejmostí o ně pečuje? Většina z nás je dovede jen využít ... do posledního lístečku, do posledního kousku dřeva...

Palivo, stavby, nábytek, doprava, papír, chemické látky...Chrání krajinu i životní prostředí - udrží půdu před odplavením, vodu, dodají kyslík všemu živému, zadrží průnik alespoň části spalujících slunečních paprsků.

Jak se ale za to vše dobré člověk ke stromům zachová? Strom stíní zahrádce - porazit, překáží stavbě dálnice - odstranit, na podzim zasype listím zahradu nebo okapy - vyměnit za stále zelený, který neopadá, zestárne a jeho plody už nejsou voňavé a chutné - ten už tu dávno neměl být....a což teprve, když pod náporem větru padne a poničí nějaký lidský výtvor? Kdo uzná, že chyba může být na straně člověka?

Snad ještě na světě dost lidí obdivuje svěží zelené listy a množství květů na jaře, barevné a voňavé plody v létě, nenapodobitelné barvy podzimních stromů. Snad ještě i dopřejí odpočinek a spánek stromům v zimě, ale těch, kteří stromům pomáhají, postupně ubývá.

Moudří předkové jistě znali cenu stromů, jinak by nevyslovili ono známé "naplnění života činy" - Postav dům, zasaď strom a zploď syna.

Bydlí tu s námi stromy? Jsou na Zemi - miliony let - dávno před člověkem a jeho předchůdci a budou dál, i kdyby lidstvo vyhynulo. Lidé je nepřežijí - snad jen na pár okamžiků. My bydlíme se stromy, my jsme závislí na jejich existenci...

Jste jedinečné, ať pocházíte odkudkoliv, ať tu rostete rok, dva a nebo mnoho století. Dva stejné stromy nenajdeme...

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Také mám ráda stromy.Často se toulám a relaxuji mezi stromy.Díky za čtivý článek.
Marie Doušová
Už od mládí miluji stromy a dokonce jsme je s babičkou, vždy na štedrý den, chodily objímat. Dnes už to nedělám ,ale stromy jsou moje láska. Vaše fotky jsou kouzelné , plné něhy,krásy a představ, jak každý strom a sobě vypráví. Dík.*********
Jitka Hašková
Moc hezký, pravdivý článek a úžasné fotky. Děkuji.
Jaroslava Handlová
Jsem také milovnice a obdivovatelka stromů a plně souzním s tímto Tvým vyznáním. Díky za pestrý výběr pěkných fotek.
Zuzana Pivcová
Vzpomínám, jak jsem s Tebou v létě chodila v jižních Čechách a Tys cestou neustále fotila stromy. Ale povedlo se Ti to, právě tak jako úvaha o jejich důležitosti. Díky.
Hana Rypáčková
Miluji stromy...Líbí se mi akce vysazení třiceti nových stromů kolem měst a obcí..
Hana Šimková
Tak u nás se pokácely staré, krásné a zdravé stromy kvůli rozšíření komunikace. Ještě teď se mi chce brečet, jak je mi to líto. Nikdo se ale s občany nebavil.
ivana kosťunová
Moudré myšlenky, krásné fotky.
Mirek Hahn
Pěkná sbírka stromů...
Dana Puchalská
Marcelo. Já mám stromy a nejsem určitě sama, moc ráda. A je mi taky líto když vidím, jak lidé v honbě za něčím,llco teď frčí, doslova plundrují krajinu. Občas mně popadne i vztek. A fotografie jsou parádní. Děkuju a přidávám něco ******** navíc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.