Několik řádků o Holandsku. II. část – rodina, život a ekonomika
ilustrační foto: pixabay.com

Několik řádků o Holandsku. II. část – rodina, život a ekonomika

17. 7. 2019
cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Opět jsem si početla se zájmem, poutavě napsáno, asi by mě taktéž nejvíce zajímala architektura a tulipány a celkem příroda.
František Matoušek
Velice zajímavý článek. Mám s nimi jen malou, spíše veselou zkušenost. Dopisoval jsem si s jednou manželskou dvojicí, bylo to někdy v 70.-tých letech min.století. Upozorňuji, že naše korespodence byla silně sledována StB. Poznal jsem to dle toho, že jsem vždy obdržel dopis, který byl zabalen do igelitu a v tom bylo upozornění, že k narušení pošty došlo mimo území republiky. Ale teď k té příhodě. V roce 1972 se nám narodil druhý syn. Tuto zprávu jsme napsali do Delftu, odkut naši přátelé byli. Obratem jsme obdrželi balíček(porušený), ve kterém nám posílali holandského medvídka, který měl na krku mašličku a na ni visačku Hamiro Příbram.
Naděžda Špásová
Beáto, vystihla jste to, musela jsem smát, jak jste to napsala. Po delší době jsem si početla slovensky. :-)
Věra Ježková
Nerozumím větě: Školství je jiné jako u nás … V Německu byly 5. a 6. ročník nazývány „orientační stupeň“ – „Orientierungsstufe“; jejich smyslem bylo umožnit žákům rozhodnout se o další studijní/profesní dráze. V posledních letech se v jednotlivých spolkových zemích ruší.
Zorka Horká
Poutavé přiblížení. Těším se, o čem to bude příští.
Drahomíra Stínilová
To je hrozně zajímavý článek. Jak jsem zmínila, dopisuji si s Holannďnakou uz od mládí. Taky se učila francouzsky a umí asi jako já. Ted si spíš píšeme hodně zřídka anglicky. Ale to je jen o zájmech, jaká byla třeba zima atd. Vím že zpívá v nějakém sboru a taky hodně jezdí na kole. Jezdí každý rok někam do ciziny na dovolenou. Je sama a byla instrumentářkou v nemocnici.Ale to, co tady popisujete, z toho jsem opravdu překvapená.
Zuzana Pivcová
Ze své někdejší návštěvy, o níž jsem se zmiňovala již u Vašeho prvního článku, se mi vybavuje opět především stolování, kterého jsem si moc neužila. Ale musím vyslovit i chválu. Dvě ze tří dětí mých hostitelů již pracovaly, alespoň jako studenti na letní brigádě, mladí nebyli nijak rozmazlení, nekouřili a rozhodně v zemi poměrně rozšířených drog nefetovali. Otec jezdil do počítačové firmy a matka se opravdu starala o chod domácnosti, např. každé ráno jezdila na kole s košíkem nakupovat. Kromě mateřštiny tam byla všude běžná angličtina, i jako druhý jazyk v televizi. S němčinou, kterou jsem tehdy používala já, už to bylo horší, ale také se dalo domluvit. Vím, že tam bylo hodně barevných občanů. Hostitelé mi vysvětlili, že když zanikaly původní nizozemské kolonie, nabídla vláda tamním občanům možnost přestěhování do Nizozemska, čehož mnozí využili. Naopak rodina sestry hostitelky žila na ostrově Curacao v Karibiku.
Dana Puchalská
Kdybych jela do Holandska, tak bych jela hlavně za tulipány a architekturou. A pak za sýry a dřeváky. Máme doma jedny malé dřeváčky z porcelánu. Ty si přivezl manžel, byl tam kdysi v době, když byl ještě aktivní hráč vodního póla. A moc se mu tam tenkrát líbilo.
Daniela Řeřichová
Mimořádně poutavě napsané, právě ty charakteristické rysy a způsob života obyvatel Nizozemska přidává další hodnotu pro čtenáře. Moc děkuji a těším se na další pokračování.
Alena Vávrová
Váš článek je opravdu velmi zajímavý, jde tzv. na dřeň života v Holandsku (kam se ale beztak nepodívám).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody