Dávné chutě podzimu
Ilustrační foto: pixabay.com

Dávné chutě podzimu

5. 10. 2018

Rána už jsou mrazivá, noci chladné, sluníčko už nemá takovou sílu, i když přes den ještě hřeje. Když se řekne podzim, rozhodně to však neznamená blížící se konec…

Naopak. Svůj půvab má dokonce i déšť, vítr a podzimní plískanice! Ta radost, když se vrátíte domů, vyložíte nákup, zapálíte oheň v krbu nebo aspoň svíčku s vůní hořícího dřeva (viděla jsem ji v drogerii!), a uvelebíte se do křesla s šálkem čaje a knížkou v ruce… Nejlépe kuchařkou. Po babičce. Paleta chutí a vůní podzimu je přece tak široká. A čím víc venku fouká, tím lépe doma chutná. Podzim totiž dovoluje větší příjem kalorií a doba přeje návratům ke starým tradicím. Zažloutlé stránky ručně psaných receptů na pokrmy z babiččina oprýskaného rendlíku mají v sobě přece tolik poezie..

K podzimu patří nejvíc brambory – tak co si dát k večeři kucmoch,  trpálky nebo cmundu? A co třeba šlejšky s mákem? Nebo je máte raději s pracharandou? Výborný je grenadýrmarš neboli grenaďák, o kterém už byla mezi íčkaři řeč několikrát. Ale možná by stačil jen obyčejný oukrop nebo couračka. Anebo vydatnější kaldoun z drůbků. Jestli si jako moje přítelkyně pěstujete v ledničce chlebový kvásek, můžete zkusit pravé krkonošské kyselo s usmaženými vejci a čerstvými houbami. A samozřejmě bramborami, jak jinak. Pokud máte po ruce vlastnoručně nasbíraných hub víc, navrhuji upéct kubu. Nebo ho připravujete jen o Vánocích? Tak tedy vojtu – to si místo krup uvaříte předem flíčky… Do podobné kategorie patří i šumajstr neboli svarba. No a uhlířinu si budete určitě pamatovat z filmu Kolja, skvěle ji uměla Stella Zázvorková. Na kocmatici si budeme muset počkat do jara, ale bosáky nebo chcete-li sýkorky s opečenou cibulkou a kysaným zelím si můžete dát už dnes. Ovšem jestli jste zarputilí masožravci a máte dnes chuť na pořádný kus uzeného, tak si k němu rozhodně udělejte vejmrdu! Lahodná kombinace strouhaného křenu a jablíček, to je pořádná podzimní vitamínová bomba…

Tak ať vám ty voňavé vzpomínky šmakujou a užívejte si podzim se vším, co k němu patří. Třeba i s touto variací na jeden z výše uvedených pokrmů, tak jak ho před pár lety v České televizi připravili Kluci v akci. Brzy vám s nimi přinesu svěží rozhovor…

Hezké vztahy v běhu času vám přeje  HŠ.

Šormajzl neboli šumajstr
Trochu záhadný název, který má určitě kořeny v němčině, v sobě skrývá dobrotu v podobě uzeného masa s porcí směsi chutně okořeněných ječných krup a fazolí. Na 6 porcí budete potřebovat 1 kg uzené krkovice, 300 g suchých fazolí, 200 g suchých krup, 4 stroužky česneku, majoránku, mletý pepř, sůl, 3 cibule a sádlo.

Fazole namočíme den předem, kroupy stačí hodinu před vařením. Oboje uvaříme zvlášť doměkka a scedíme. Na sádle osmahneme okapané fazole a kroupy, ochutíme drceným česnekem, majoránkou, pepřem a solí. Cibule nakrájíme na kolečka nebo klínky a osmažíme na sádle dokřupava. Maso uvaříme, čímž získáme i uzenou polévku. Jednotlivé porce pak podáváme s voňavou směsí a smaženou cibulkou.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Hezké. Podzim mám z ročních období nejradši. Ale šumajstra bych si nedala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.