Jak šel čas: Kostel sv. Václava ve Valtířově
Zdroj: Dobové obrázky z knihy Ernst Gustav Doerell (Ústecká vlastivěda XII.) vydané r. 2016.

Jak šel čas: Kostel sv. Václava ve Valtířově

24. 9. 2018

Tento překrásný kostelík leží na skalnatém ostrohu pravé strany Labe mezi Ústím na Labem a Velkým Březnem ve vesnici Valtířov a tvoří výraznou dominantu, kterou můžeme nejlépe obdivovat  z protějšího břehu řeky.

Těsně kolem něj vede hlavní silnice do Děčína a pod ním prochází jedna z prvních a zároveň nejfrekventovanějších cyklostezek, Labská stezka č. 2.

Současnou goticko-renesanční podobu získala stavba  v letech 1573–1574, kdy byl stržen původní postarší dřevěný kostel z roku 1352. Další stavení úpravy opravy proběhly v roce 1783, naštěstí záměr stavitelů zůstal zachován.

Po roce 1945 kostel hodně zpustl, od r.1970 se dočkal dvou rekonstrukcí, takže nyní se představuje v plné kráse. Na severním cípu kostelního hřbitova se nalézá další architektonický skvost, novogotická kaple s hrobkou rodiny Chotků, postavená v r. 1869, a nedaleko v parčíku obce barokní sloup Čtrnácti svatých pomocníků, převezený na přelomu šedesátých a  sedmdesátých let minulého století ze vsi Čachovice, zatopené Nechranickou přehradou.

dscn6610-2.jpg

img-20180920-111134.jpg

dscn6668-1.jpg

 Dobové obrázky maleb pocházejí od malíře Ernsta Gustava Doerella (1832-1877), patřícího k umělcům, jemuž učarovaly severní Čehy a není významnější lokality na Ústecku, Litoměřicku, Teplicku,Mostecku a Chomutovsku, kterou by nezachytil na svých kresbách. Tak můžeme na jeho plátnech vidět památky, jež byly minulým režimem zbourány a už nebyly nikdy obnoveny, jako např. barokní stavba Kaple Panny Marie na Mariánské skále v Ústí nad Labem (stržena v r. 1976) nebo středověké domy včetně radnice v centru města.

Smutné je, že když už se zdálo, že s bouráním historických  staveb je konec, byl počátkem  devadesátých let zlikvidován poslední rohový středověký dům na Mírovém náměstí, aby uvolnil místo provozovně McDonald´s.

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Děkuji všem za komentáře. Zapomněla jsem napsat, že kopec na úvodní kresbě je Kozí vrch (379 m) nad Mojžířem a Neštědicemi.
Jana Kollinová
Musím doplnit, že autorské fotografie paní Ilony jsou velmi zdařilé.
Jana Kollinová
Zajímavý příspěvek. Kouzlu dobových fotografií se jen tak něco nevyrovná. Myslím, že se máme v této soutěži ještě na co těšit. :-)
Zuzana Pivcová
Bezvadne, fandim kazdemu, kdo se do toho srovnavani pustil.
Libor Farský
Kouzelné !!!
Eva Mužíková
Ilono, ráda jsem nahlédla, povedl se Ti běh časem na jedničku. Bertice
Naděžda Špásová
Tenhle kostel znám, občas kolem něj jezdíme. Je přesně v té ošklivé zatáčce. Máš to moc hezky udělané. :-)
Alena Tollarová
Pro mě Labe tak nějak končí v Ústí a co je dál, nevím. Romantika tam ale nekončí a tenhle kostelík je toho důkazem. Ráda si rozšířím obzory. Nejvíc se mi líbí pohled z úvodní fotky, ale změny krajiny zastavit nejdou. Když jsem jezdila do Ústí do školy, chodily jsme do Falku ...
Dana Puchalská
Hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...