Jak šel čas: Kostel sv. Václava ve Valtířově
Zdroj: Dobové obrázky z knihy Ernst Gustav Doerell (Ústecká vlastivěda XII.) vydané r. 2016.

Jak šel čas: Kostel sv. Václava ve Valtířově

24. 9. 2018

Tento překrásný kostelík leží na skalnatém ostrohu pravé strany Labe mezi Ústím na Labem a Velkým Březnem ve vesnici Valtířov a tvoří výraznou dominantu, kterou můžeme nejlépe obdivovat  z protějšího břehu řeky.

Těsně kolem něj vede hlavní silnice do Děčína a pod ním prochází jedna z prvních a zároveň nejfrekventovanějších cyklostezek, Labská stezka č. 2.

Současnou goticko-renesanční podobu získala stavba  v letech 1573–1574, kdy byl stržen původní postarší dřevěný kostel z roku 1352. Další stavení úpravy opravy proběhly v roce 1783, naštěstí záměr stavitelů zůstal zachován.

Po roce 1945 kostel hodně zpustl, od r.1970 se dočkal dvou rekonstrukcí, takže nyní se představuje v plné kráse. Na severním cípu kostelního hřbitova se nalézá další architektonický skvost, novogotická kaple s hrobkou rodiny Chotků, postavená v r. 1869, a nedaleko v parčíku obce barokní sloup Čtrnácti svatých pomocníků, převezený na přelomu šedesátých a  sedmdesátých let minulého století ze vsi Čachovice, zatopené Nechranickou přehradou.

dscn6610-2.jpg

img-20180920-111134.jpg

dscn6668-1.jpg

 Dobové obrázky maleb pocházejí od malíře Ernsta Gustava Doerella (1832-1877), patřícího k umělcům, jemuž učarovaly severní Čehy a není významnější lokality na Ústecku, Litoměřicku, Teplicku,Mostecku a Chomutovsku, kterou by nezachytil na svých kresbách. Tak můžeme na jeho plátnech vidět památky, jež byly minulým režimem zbourány a už nebyly nikdy obnoveny, jako např. barokní stavba Kaple Panny Marie na Mariánské skále v Ústí nad Labem (stržena v r. 1976) nebo středověké domy včetně radnice v centru města.

Smutné je, že když už se zdálo, že s bouráním historických  staveb je konec, byl počátkem  devadesátých let zlikvidován poslední rohový středověký dům na Mírovém náměstí, aby uvolnil místo provozovně McDonald´s.

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%