Češi na rozdíl od vyspělých zemí závěti moc nesepisují
Ilustrační foto: pixabay.com

Češi na rozdíl od vyspělých zemí závěti moc nesepisují

29. 6. 2018

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč sepsat závěť. V klidu, včas a s jasnou myslí uděláte pořádek ve věcech dědictví, se svým majetkem naložíte dle vlastního uvážení a dost možná předejdete případným sporům v rodině.

Přesto, pouze přibližně 10–15 % Čechů odchází z tohoto světa s náležitou závětí. Oproti tomu 42 % Britů v tomto ohledu neponechává nic náhodě. Konkrétní čísla z Notářské komory ČR a společnosti Smee & Ford Ltd. hovoří jasně: V roce 2017 bylo v České republice sepsáno 20 000 testamentů a ve Velké Británii 230 000.

Ze srovnání statistických údajů z České republiky a Velké Británie vyplývá také další pozoruhodná skutečnost. Ve Velké Británii v roce 2017 evidovali 36 200 dobročinných závětí. Podle odhadů koalice Za snadné dárcovství se pro tuto specifickou formu dobročinnosti rozhodlo pouze 200 lidí – výsledný poměr dobročinných závětí je tedy 1:16 procentům. Možnost zahrnout do poslední vůle nejen rodinu či přátele, ale i vybranou dobročinnou organizaci je přitom otevřená všem.

Darování ze závěti je cestou, jak být prospěšný i po smrti. Váš odkaz tak přetrvá třeba v příbězích dětí, kterým se díky vám otevře cesta k lepší budoucnosti, můžete pomoci zachovat přírodu pro další generace, přispět domovu pro seniory či na jiný dobročinný účel podle toho, co je vám blízké. S cílem upozornit na významnou úlohu závěti a možnost věnování peněz, nemovitosti či cenných papírů dobročinné nebo veřejně prospěšné organizaci se v desítkách zemí po celém světě 13. září slaví Mezinárodní den závětí.

Českou iniciativu, výstižně nazvanou Závěť pomáhá, realizuje koalice Za snadné dárcovství, která sdružuje třicet šest významných a respektovaných neziskových organizací. Tato nezávislá platforma pracuje na rozvoji individuálního dárcovství v České republice, vedle osvětové kampaně Závěť pomáhá realizuje projekt Daruj pravidelně na podporu pravidelného dárcovství a další aktivity.    

stárnutí závěť
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Proč? Sporům v rodině se závětí nepředejde. Ti dědicové, které v závěti neuvedete, jsou tzv. neopomenutelní dědicové a náleží jim polovina toho, co by dědili bez závěti. A co bych odkazovala: památeční hrneček?
Karel Hyndrák
Většina vražd v seriálu "Vraždy v Midsomeru" je kvůli závěti. Jak už jsem tady několikrát psal, jediná rozumná věc je zajít k nějakému notáři a tam se poradit co dál, dokud toho jsme ještě schopni. Závěť stojí 2 000 Kč a je uložena v centrálním registru a nemůže se tímpádem ztratit. Snahou je, aby dohledatelný majetek byl co nejmenší, neboť se při pozůstalostním řízení z toho platí procento pro pověřeného notáře (hodně). Možná vám notář poradí rozkulačit společné jmění manželů formou darovací smlouvy.
Zdenka Jírová
Protože nevlastním ani nemovitosti ve vybraných lokalitách ani nemám na kontě miliony, tak o žádné závěti neuvažuji. A pokud bych chtěla nějaké peníze odkázat na dobročinnost, tak jedině jmenovitě nějakému konkrétnímu objektu na konkrétní účel. Na neziskové organizace bez toho bych nedala ani korunu, protože se jen málokdy peníze dostanou potřebným. Už jsem o tom slyšela a četla dost, proto se ani nedivím, že jsou lidé v tomto směru opatrní.
Libor Farský
O dobročinné závěti bych uvažoval, kdybych neměl šest vnoučat.
Blanka Bílá
Tak ty závěti jsou tak kapku na nic, možná vhodné pro ty, co jsou movití, bez rodiny.Všude se najse někdo, kdo je hamty hamty a hledá jen výhody pro sebe.Dost příkladů bylo a je, že rodiče jednoho z manželů darují za života svou nemovitost, mladí ji zvelebí, pak se rozvedou a třeba nechtěný zeť, snacha s nimi žije pod jednou střechou dál, protože vlastní část nemovitosti.V některých domovech důchodců přesvědčují staříky, aby jim poskytli část svého pěněžního jmění ještě za života a rodina ,byť milovaná ostrouhá.Dost rozvedených tvrdí, že mají vyřešenou minulost, podle mne je to omyl, proto ani závěť nic nevyřeší, pokud se dědicové nedokáží rozumně domluvit.
Marie Seitlová
Divný nadpis a reklama na dobročinnost. Mám děti, tak se dědí podle zákona. Možná toho moc nezbude, zabezpečit se až budu potřebovat pomoc, není levná záležitost.
Helenka Vambleki
Za prvé je to srovnání Česka a Velké Británie, tak by mohl být nadpis Češi na rozdíl od Britů.... a za druhé, no koment, spousta neziskových organicí prahne po našem dědictví a neví, jak se k němu co nejrychleji dostat :-)
František Pašingr
Celé mi to připadá jako reklama na dobročinnou závěť. Závěť nepotřebuji, dědicové ze zákona mi vyhovují.
Margita Melegova
Po zkusenostech s prodejem prvniho domu se nase dnes uz byvale snachy videly v baliku, ale poradne jim sklaplo, to uz jsem nenechala nic nahode i po prestehovani do bytecku zavet plati. Dedictvi umi nadelat hodne zla v rodine a chci toho nase deti a vnoucatka usetrit.
ivana kosťunová
Maruško, o tom to není - je to o tom, že existují potřebné neziskové organice , kterým by bylo možné něco odkázat a velmi rády vám pomohou se sepsáním závěti. :)) :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...