Češi na rozdíl od vyspělých zemí závěti moc nesepisují
Ilustrační foto: pixabay.com

Češi na rozdíl od vyspělých zemí závěti moc nesepisují

29. 6. 2018

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč sepsat závěť. V klidu, včas a s jasnou myslí uděláte pořádek ve věcech dědictví, se svým majetkem naložíte dle vlastního uvážení a dost možná předejdete případným sporům v rodině.

Přesto, pouze přibližně 10–15 % Čechů odchází z tohoto světa s náležitou závětí. Oproti tomu 42 % Britů v tomto ohledu neponechává nic náhodě. Konkrétní čísla z Notářské komory ČR a společnosti Smee & Ford Ltd. hovoří jasně: V roce 2017 bylo v České republice sepsáno 20 000 testamentů a ve Velké Británii 230 000.

Ze srovnání statistických údajů z České republiky a Velké Británie vyplývá také další pozoruhodná skutečnost. Ve Velké Británii v roce 2017 evidovali 36 200 dobročinných závětí. Podle odhadů koalice Za snadné dárcovství se pro tuto specifickou formu dobročinnosti rozhodlo pouze 200 lidí – výsledný poměr dobročinných závětí je tedy 1:16 procentům. Možnost zahrnout do poslední vůle nejen rodinu či přátele, ale i vybranou dobročinnou organizaci je přitom otevřená všem.

Darování ze závěti je cestou, jak být prospěšný i po smrti. Váš odkaz tak přetrvá třeba v příbězích dětí, kterým se díky vám otevře cesta k lepší budoucnosti, můžete pomoci zachovat přírodu pro další generace, přispět domovu pro seniory či na jiný dobročinný účel podle toho, co je vám blízké. S cílem upozornit na významnou úlohu závěti a možnost věnování peněz, nemovitosti či cenných papírů dobročinné nebo veřejně prospěšné organizaci se v desítkách zemí po celém světě 13. září slaví Mezinárodní den závětí.

Českou iniciativu, výstižně nazvanou Závěť pomáhá, realizuje koalice Za snadné dárcovství, která sdružuje třicet šest významných a respektovaných neziskových organizací. Tato nezávislá platforma pracuje na rozvoji individuálního dárcovství v České republice, vedle osvětové kampaně Závěť pomáhá realizuje projekt Daruj pravidelně na podporu pravidelného dárcovství a další aktivity.    

stárnutí závěť
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.