Češi na rozdíl od vyspělých zemí závěti moc nesepisují
Ilustrační foto: pixabay.com

Češi na rozdíl od vyspělých zemí závěti moc nesepisují

29. 6. 2018

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč sepsat závěť. V klidu, včas a s jasnou myslí uděláte pořádek ve věcech dědictví, se svým majetkem naložíte dle vlastního uvážení a dost možná předejdete případným sporům v rodině.

Přesto, pouze přibližně 10–15 % Čechů odchází z tohoto světa s náležitou závětí. Oproti tomu 42 % Britů v tomto ohledu neponechává nic náhodě. Konkrétní čísla z Notářské komory ČR a společnosti Smee & Ford Ltd. hovoří jasně: V roce 2017 bylo v České republice sepsáno 20 000 testamentů a ve Velké Británii 230 000.

Ze srovnání statistických údajů z České republiky a Velké Británie vyplývá také další pozoruhodná skutečnost. Ve Velké Británii v roce 2017 evidovali 36 200 dobročinných závětí. Podle odhadů koalice Za snadné dárcovství se pro tuto specifickou formu dobročinnosti rozhodlo pouze 200 lidí – výsledný poměr dobročinných závětí je tedy 1:16 procentům. Možnost zahrnout do poslední vůle nejen rodinu či přátele, ale i vybranou dobročinnou organizaci je přitom otevřená všem.

Darování ze závěti je cestou, jak být prospěšný i po smrti. Váš odkaz tak přetrvá třeba v příbězích dětí, kterým se díky vám otevře cesta k lepší budoucnosti, můžete pomoci zachovat přírodu pro další generace, přispět domovu pro seniory či na jiný dobročinný účel podle toho, co je vám blízké. S cílem upozornit na významnou úlohu závěti a možnost věnování peněz, nemovitosti či cenných papírů dobročinné nebo veřejně prospěšné organizaci se v desítkách zemí po celém světě 13. září slaví Mezinárodní den závětí.

Českou iniciativu, výstižně nazvanou Závěť pomáhá, realizuje koalice Za snadné dárcovství, která sdružuje třicet šest významných a respektovaných neziskových organizací. Tato nezávislá platforma pracuje na rozvoji individuálního dárcovství v České republice, vedle osvětové kampaně Závěť pomáhá realizuje projekt Daruj pravidelně na podporu pravidelného dárcovství a další aktivity.    

stárnutí závěť
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Doušová
Nadpis jsem si domyslela/států/. Uvažuji o napsání, ale mám dvě dcery a tak věřím ,že se spravedlivě rozdělí bude -li o co.
Hana Rypáčková
Taky kroutím hlavu nad nadpisem.Třeba proto, že většina má holou....(Prosím, nevztahovat na sebe).
Jarmila Fialová
chybí tam asi slovo "států"(autor nepovažuje Čechy za vyspělé)
Zorka Horká
Je to se mnou špatné. Už ani titulek článku nechápu. "Češi na rozdíl od vyspělých závěti moc nesepisují"....ještěže mám tu závěť sepsanou :-)
Věra Ježková
Zajímavý článek. Závěť už jsem napsala. Ale ne u advokáta. Protože nemám přímé dědice a se svou klaustrofobií bych nechtěla navěky skončit někde v piksle.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.