Tatranský ladový dóm
Foto: autorka

Tatranský ladový dóm

12. 2. 2018

Jednou z největších zimních atrakcí ve Vysokých Tatrách jsou už několik let ledové sochy. Ty máme i u nás, třeba na Pustevnách. Ale v Tatrách jsou úplně jiné.  Sochy nejsou venku, ale v chlazených 2 polokoulích. V jedné jsou jednotlivé sochy od různých sochařů a v druhé je dílo na nějaké téma. Letošní téma je pocta rodině, inspirovaná basilikou v Barceloně – Sagrada Familia.

Na letošní dílo se spotřebovalo 1440 ledových kvádrů, což je 190 tun ledu. Na lidové basilice se pracovalo 300 hodin. O nádherné provedení se postaral Adam Bakoš s týmem slovenských, českých a španělských sochařů. Prostor je po stranách ještě ozdoben skleněnými vitrážemi, které vytvořil sochař a sklář Achileas Sdoulos. Každou neděli odpoledne se zde konají koncerty, už tu zpívala Jana Kirschner. Letos ještě bude chrámový sbor, gospel, gregoriánský chorál,….

Sochy jsou zde až do dubna a vstup je úplně zdarma. Jen musíte do krásných slovenských hor zavítat. Jede se z Popradu, električkou do Starého Smokovce a odtud 7 minut pozemní lanovkou na Hrebienok.

Pokud jsem Vás alespoň trošku nadchla fotkami a na výlet se vydáte, určitě nebudete litovat.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Helo, Tatry jsou krásné v každém ročním období a je třeba je vidět. A sochy jsou jen v zimě. Kdo má průkazku na bezplatné cestování na Slovensku, tak to není ani finančně náročné.
Helenka Vambleki
Majko, normálně ti ten výlet závidím! To je taková nádhera!!! Ale aspoň kouknu na fotky a nepojedu, užiju si Tatry až v létě.
Hana Práglová
Majko,je moc dobře,že jste si to společně s Dankou a její rodinkou užili.Všichni màte krásné vzpomínky a my ostatní prima počteníčko a fotografie.Diky.
Eva Balúchová
Ještě jsem nikdy ledové sochy neviděla.Naštěstí do dubna je čas.Uvidím,třeba uvidím.Nepojede někdo?Samotné by se mi nechtělo.
Naděžda Špásová
Majko, to je paráda. :-)
Alena Vávrová
Úchvatné!
Blanka Macháčková
Moc hezké.
Dana Kolářová
Maru, děkuji za třpytivou podívanou.
Danuše Onderková
Opravdu nádhera Alex se Sammym si to také užili. Majko moc pěkně jsi to napsala a díky, že jsi to s námi absolvovala.
Hana Rypáčková
Nádhera jak ze skla...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.