Černá barva po padesátce. Ano či ne?
FOTO: pinterest.com

Černá barva po padesátce. Ano či ne?

27. 7. 2017

Černá barva rozděluje milovnice módy na dva nesmiřitelné tábory. Jedny tvrdí, že se pro dámy vyššího věku nehodí, že dělá nositelku starší. Ty druhé na ni nedají dopustit. Argument: Jen se podívejte na módní návrháře a lidi z byznysu kolem módy, jakou barvu nosí? Černou!  

Je to tak. Po mole procházejí modelky v zářivě barevných kreacích. Pak vyjde na děkovačku jejich autor či autorka a je to vždy stejné. Má černé oblečení. Jednoduché, hladké, černé. Tak proč nemá také něco barevného, vzorovaného, když nám to nabízí? To někdy určitě napadlo každého, kdo se díval na nějakou módní přehlídku.

Argumenty módních tvůrců jsou jasné: Máme kolem sebe tolik barev, vzorů a ozdob, že se pak v civilním, osobním životě nejlépe cítíme v černé barvě. Nerozptyluje. Dává vyniknout osobě, která je v ní oblečena. Je to klasika. Symbol elegance, stylu, vybraného vkusu. To zpravidla slyší novináři, kteří donekonečna kladou návrhářům stejnou otázku: Tak když tvrdíte, že toto léto musí mít člověk něco kytičkovaného, proč jste celá v černém?

Argument proti černé barvě je zpravidla ten, že dělá nositelku starší. Že v kontrastu s černou vyniknou vrásky, vady na pleti. Že v ní člověk působí unaveně. A že stačí na krk růžový či květovaný šáteček a nositelka je hned veselejí. Zastánci černé se zlobí. Fuj, jaký šáteček? Správný minimalista s vybraným vkusem je zahalen v černé od hlavy až k patě a je mu úplně jedno, jestli na něm někdo zkoumá vrásky.

Černá je prostě známkou toho, že osobnost v ní zahalená je skutečná osobnost. Co si z toho všeho vybrat? Každému, co libo jest. Každopádně je však zbytečné dávat na poučky typu, že k vyššímu věku patří zásadně zářivé barvičky, pokud podvědomě cítíme, že černé tričko či košile a černé kalhoty jsou pro nás to pravé.

Pokud to tak někdo cítí, směle do černé. Černou nosí světové celebrity, uznávaní módní tvůrci, zkrátka lidé, kteří si věří, kteří něco dokázali.

A tady je malá inspirace, že i ženy, kterým už není třicet, mohou v černé vypadat úžasně.

móda
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Votíková
"Malé černé" mám a černá trička v mém šatníku převažovala. Elen mě na přehlídkách oblékla do barviček (dokonce do růžové) a šatník se pomalounku mění. Pravdou ale je, že když jdu třeba jen nakoupit, stejně zatím sáhnu po černém tričku.
Marie Doušová
Nemám nic proti černé barvě, ale nic se nemá přehánět. Být celá v černém je opravdu dost smutné a bez vtipu.
Alena Tollarová
Tak to asi bude tím, že nejsem ani osobnost, ani celebrita a nic jsem v životě nedokázala, když černou nenosím. Když přijde kamarádka a má na sobě aspoň kousek jiné barvy než černé, ptám se, co se stalo. Neumím se sama sebe vůbec představit v posledním modelu.
Libuše Křapová
Do černé barvy se nehalím. Důvod? Za prvé ji nemám ráda, za druhé mému odstínu pleti nesvědčí. Tak proč bych se do ní měla nutit? Mé oblečení není výrazně strakaté, ale barevnost mám ráda. Nejsem tedy osobnost? Znamená to, že jsem v životě nic nedokázala? Hloupost, v článku je zase jen docela obyčejné škatulkování.
Naděžda Špásová
Černou nesnáším a dokonce ji v šatníku mám jen pro vážné důvody. Dcera zase, kdyby mohla, tak nosí jen černou. Naštěstí mě občas poslechne a změní barvu. Ale někomu třeba sluší a s tou osobností moc nesouhlasím a je jedno, jestli je nám 30, nebo 60. Každý si nosíme to, v čem je nám dobře. Černá, bílá nebo růžová, jsou to pořád jen barvy.
Zuzana Pivcová
To je otázka osobního vkusu. Některé známé ženy - třeba Edith Piaf nebo Coco Chanel - byly s černou barvou spjaty. Také si vždy vzpomenu na Táňu Havlíčkovou (i když ta není seniorka), která připravovala první módní přehlídku i60.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.