Tip na výlet: Do německého Pillnitz za krokusy i královnou kamélií
FOTO: autorka

Tip na výlet: Do německého Pillnitz za krokusy i královnou kamélií

23. 3. 2017

Ačkoliv podle názvu tipu na výlet by se mohlo zdát, že bude potřeba najet mnoho kilometrů, opak je pravdou. Romantický zámek v Pillnitz leží na Labi jen kousek za hranicemi s ČR a pro zjednodušení uvedu, že z hraničního přechodu na D8 v Petrovicích je to k vratům zámku co by kamenem dohodil - asi 30 km. Je třeba odbočit na Pirnu, přejet Labe a vydat se směrem k Drážďanům a cesta je dobře značená.

Připravte si 3 eura na parkovné, protože mimo parkoviště zaparkujete jen obtížně. Přes zimu do konce března je vstup do zámeckých zahrad zdarma, platí se jen za vstup do skleníků, a to 3 eura. Od 1.4. už se do objektu zámku dostanete jen se vstupenkou za  3 eura a tato platí do všech objektů v areálu, tj. do parku, muzea, oranžerie, skleníku a hlavně do speciálního skleníku ukrývajícího před zimou pillnitzkou krásku - královnu kamélií. Vstupné je skutečně symbolické, když si uvědomíme, že uvidíme nejstarší kamélii v Evropě severně od Alp. Co se týče jejího stáří, tak víme, že byla dovezena z Japonska v květináči v roce 1776, a to původně do londýnské Královské botanické zahrady. Na své současné místo v Pillnitz byla zasazena v roce 1801. Dnes je vysoká 9 metrů a obvod její koruny měří 35 metrů. Každé jaro rozkvete tisíci karmínově červených květů se žlutým středem. Před mrazy bývala kamélie chráněna dřevěným domkem. V roce 1992 byl pro tuto královnu mezi kaméliemi vystavěn skleník, který se pohybuje na kolejnici. V létě kamélie roste v parku a na zimu je do něho uschována. Teplotu řídí počítač. Ve skleníku jsou nad sebou dva ochozy a návštěvníci mohou vystoupat až ke koruně a obdivovat množství květů. Chcete-li ji vidět plně rozkvetlou, tak nevhodnější doba k návštěvě je koncem března.

Nebudete však litovat, ani pojedete-li do Pillnitz dříve, už kolem poloviny března, tak jak jsem to udělala já. V zámeckém skleníku tou dobou kvete mnoho druhů exotických květů. A zámecký park nabízí další nevšední pohled, tentokrát fialový. Plocha, jejíž rozměry nedokážu odhadnout, je pokrytá kvetoucími krokusy.

Výlet za kamélií se bohužel s výletem za krokusy dá spojit jen těžko, protože v době plného květu krokusů kamélie kvést teprve začíná.

Pro ilustraci o velikosti kamélie a počtu jejích květů přikládám k článku i fotografie z minulých let.

Abych se však vrátila k zámku jako takovému. Krásný sám o sobě stojí za vidění. Je vystavěn v čínském stylu na samém labském břehu těsně před Drážďany a sloužil saským kurfiřtům k zábavě. Jeho základ tvoří vodní a horní palác, přičemž obě budovy jsou prakticky stejné a jsou zrcadlově obrácené. Z vodního paláce vede schodiště přímo do Labe. Panstvo z něho nastupovalo rovnou do lodí, sloužících k projížďkám po řece. Nový palác byl znovu vybudován po roce 1818 po požáru paláce původního. Je obklopen nádhernými zahradami v šesti různých stylech a anglickým parkem.

výlet
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Jsem ráda, že redakce tento článek připomněla. V březnu mi unikl. Ali, krásné záběry. Umíš se dívat kolem sebe a vidíš to, co jiný ne. Díky.
Alena Tollarová
Díky za milé komentáře všem. Eleno, Tobě ale přece jen nejvíc, protože když mi něco takového napíšeš Ty, je to pro mě velké povzbuzení. To já vždycky vzdychám u Tvých fotek ...
Dagmar Bartušková
Álo, tak to je další pastva pro oči! Nejprve bledule a teď tohle.
Marie Ženatová
Díky moc za krásné fotografie...
Marie Seitlová
Ali, díky, že jsi se s námi podělila s krásou kamélii, krokusů a parkem.
Naděžda Špásová
Zajímavý tip na výlet a ani to od nás není daleko. Vypadá to tam moc hezky a fotky jsou taky moc pěkné.
Jitka Hašková
Moc krásné. Alespoň vidím fotky, když se tam nemohu vypravit. Asi by to chtělo auto, ale to nemám a už by se bála řídit.
Hana Rypáčková
Veliká krása a velmi zajímavé....
Zuzana Pivcová
Jsou to krásné fotografie, ale neméně zajímavá je i informace o Pillnitz. Kamélie je neskutečná. Nevím, jestli se nepletu, ale myslím, že i v trojské botanické zahradě jsem viděla kamélii, která se na zimu dává do nějakého vyhřívaného obalu.
Jana Šenbergerová
Já mohu jen souhlasit: "Nádhera!"

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...