Tip na výlet: Do německého Pillnitz za krokusy i královnou kamélií
FOTO: autorka

Tip na výlet: Do německého Pillnitz za krokusy i královnou kamélií

23. 3. 2017

Ačkoliv podle názvu tipu na výlet by se mohlo zdát, že bude potřeba najet mnoho kilometrů, opak je pravdou. Romantický zámek v Pillnitz leží na Labi jen kousek za hranicemi s ČR a pro zjednodušení uvedu, že z hraničního přechodu na D8 v Petrovicích je to k vratům zámku co by kamenem dohodil - asi 30 km. Je třeba odbočit na Pirnu, přejet Labe a vydat se směrem k Drážďanům a cesta je dobře značená.

Připravte si 3 eura na parkovné, protože mimo parkoviště zaparkujete jen obtížně. Přes zimu do konce března je vstup do zámeckých zahrad zdarma, platí se jen za vstup do skleníků, a to 3 eura. Od 1.4. už se do objektu zámku dostanete jen se vstupenkou za  3 eura a tato platí do všech objektů v areálu, tj. do parku, muzea, oranžerie, skleníku a hlavně do speciálního skleníku ukrývajícího před zimou pillnitzkou krásku - královnu kamélií. Vstupné je skutečně symbolické, když si uvědomíme, že uvidíme nejstarší kamélii v Evropě severně od Alp. Co se týče jejího stáří, tak víme, že byla dovezena z Japonska v květináči v roce 1776, a to původně do londýnské Královské botanické zahrady. Na své současné místo v Pillnitz byla zasazena v roce 1801. Dnes je vysoká 9 metrů a obvod její koruny měří 35 metrů. Každé jaro rozkvete tisíci karmínově červených květů se žlutým středem. Před mrazy bývala kamélie chráněna dřevěným domkem. V roce 1992 byl pro tuto královnu mezi kaméliemi vystavěn skleník, který se pohybuje na kolejnici. V létě kamélie roste v parku a na zimu je do něho uschována. Teplotu řídí počítač. Ve skleníku jsou nad sebou dva ochozy a návštěvníci mohou vystoupat až ke koruně a obdivovat množství květů. Chcete-li ji vidět plně rozkvetlou, tak nevhodnější doba k návštěvě je koncem března.

Nebudete však litovat, ani pojedete-li do Pillnitz dříve, už kolem poloviny března, tak jak jsem to udělala já. V zámeckém skleníku tou dobou kvete mnoho druhů exotických květů. A zámecký park nabízí další nevšední pohled, tentokrát fialový. Plocha, jejíž rozměry nedokážu odhadnout, je pokrytá kvetoucími krokusy.

Výlet za kamélií se bohužel s výletem za krokusy dá spojit jen těžko, protože v době plného květu krokusů kamélie kvést teprve začíná.

Pro ilustraci o velikosti kamélie a počtu jejích květů přikládám k článku i fotografie z minulých let.

Abych se však vrátila k zámku jako takovému. Krásný sám o sobě stojí za vidění. Je vystavěn v čínském stylu na samém labském břehu těsně před Drážďany a sloužil saským kurfiřtům k zábavě. Jeho základ tvoří vodní a horní palác, přičemž obě budovy jsou prakticky stejné a jsou zrcadlově obrácené. Z vodního paláce vede schodiště přímo do Labe. Panstvo z něho nastupovalo rovnou do lodí, sloužících k projížďkám po řece. Nový palác byl znovu vybudován po roce 1818 po požáru paláce původního. Je obklopen nádhernými zahradami v šesti různých stylech a anglickým parkem.

výlet
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.