Po stopách mamutů
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Po stopách mamutů

9. 2. 2024

V ûterý 6. února jsme se vydali na náš první letošní turistický výšlap, tentokrát do okolí města Přerova.

Okresní město Přerov leží asi 25 km od Holešova a má 31000 obyvatel. Největší místní část je Předmostí, kde žije asi 4000 obyvatel. A právě tato část města je významným archeologickým nalezištěm proslulým zejména paleolitickými vykopávkami. Bylo zde nalezeno značné množství mamutích kostí. Ve světově proslulé lokalitě Skalka bylo v 19. století objeveno sídliště z období lovců mamutů, které pochází z doby před 27-26000 lety. Vědci zde nalezli pod zemí tisícovky mamutích kostí z doby ledové. Dnes na tomto místě stojí velké sídliště panelových domů. Tolik informace z Wikipedie

Na nádraží do Přerova jsme přijeli rychlíkem před devátou hodinou. Pokračovali jsme autobusem do obce Penčice, kde jsme vystoupili na zastávce u pomníku padlých. Zaujal nás velký kostel sv. Petra a Pavla na kopečku nad zastávkou. Potom jsme se vydali směrem Zábešní Lhota okolo hezké hostůdky, která byla ještě zavřená. Je vyhledávaná především cyklisty, ale teď v  únoru cyklistická sezóna ještě nezačala. Museli jsme si nechat zajít chuť na kafíčko, nahradila ho štamprlka dobré moravské slivovičky.

Pokračovali jsme řídkými lužními lesy a hájky okolo nějaké přehrady. Za obcí Kokory nás překvapila velká chmelnice, na které se jistě pěstuje chmel na výrobu vyhlášeného Přerovského Zubra. Potom už jsme si to namířili na Čekyňský kopec, kde byl v roce 2000 postaven pomník mamutíka Toma v životní velikosti. Naproti přes silnici jsme nemohli přehlédnou velký areál známé Přerovské rokle, kde se celý rok konají motokrosové závody. Za ním vede mamutí stezka na kopec Žernová, kde se rozkládají ovocné sady. Nahoře na památníku jsme si přečetli, že byly založeny v roce 1939 starostou obce Předmostí Josefem Knejzlíkem. Příroda se v únoru ještě neprobudila, ale na jaře to musí být krásná podívaná. Pod kopcem jsme se ještě zastavili v Pískovně a u starého kamenného křížku.

Po modré značce, okolo vinohradu, jsme přišli až do Přerova na velké panelové sídliště, které ze všech stran obklopuje světoznámé naleziště. Zastavili jsme se u památníku a hladoví jsme vyhledali vyhlášenou Čínskou restauraci u komína. Nabídka cizokrajných jídel byla opravdu bohatá, a příznivé ceny nás příjemně překvapily. Ještě nás čekalo pár stovek metrů Přerovem, přes řeku Bečvu k vlakovému nádraží.

Výlet se nám moc líbil, i když počasí mohlo být lepší. Obohaceni o nové znalosti z naší minulosti jsme se přesunuli do našich vyhřátých domovů. Podle krokoměru jsme ušli 11 km.

cestování výlet
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.