V zámku a podzámčí
FOTO: Eva Krausová

V zámku a podzámčí

1. 11. 2016

Tak jsme s kamarádem Lukym navštívili zámek Jezeří. Roku 1623 jej koupil rod Lobkowiczů. Historie zámku je spojena s mnohými významnými osobnostmi - L. v. Beethoven, J. W. Goethe, Jan Masaryk, princ Charles... V roce 1965 měl být zbořen.

Pod zámkem se nachází Čertova kaple. Majitel zámku Jezeří F. J. z Lobkowicz chtěl vybudovat  kapli s trnem z Kristovy trnové koruny, ze které by se stalo poutní místo. Během stavby jej usmrtil padající kámen. Jeho bratr O. F. z Lobkowicz ve stavbě pokračoval, i on byl ale smrtelně zraněn stromem. Klenbu kaple zničil ďábel v podobě černého jelena. Kaple zůstala nedokončena.

No, a to bychom nebyli my dva, kdyby nebyla i legrace... Na chvíli jsme se stali Jeníčkem a Mařenkou v perníkové chaloupce... A ptali jsme se, kdopak nám tu loupe perníček?

Zámkem nás provázela strašidla tentokrát. /viz video v rubrice videa/.

Tak snad zas někdy příště...

 

cestování hrady a zámky
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Ilon, loupat jsme mohli maximálně ve stánku perníček... Evi B., máte pravdu, mohla jsem přidat foto s celkovým pohledem, někde i nějaké mám, ale snímků už mám tolik, že se mi to nechtělo hledat. A tušila jsem, že pro vás nebude problém si celkový pohled na Jezeří najít na webu... Ivanko K., malý náklaďáček jsme našli na cestě zpet a to bych nebyla já, aby nevznikly snímky. Hanko R., jestli byl za války na Jezeří lágr nevím. Opravy jsou na dlouhou trať, je velice zchátralý, bohužel. Pokud vím, tak se snad i hlídá možný sesuv půdy, aby zámek neskončil v dole... Ale co vím, tak nejsou prolomené limity, tak důl možná skončí stejně a zámek snad přežije. Značka auta se mi nepodařila zjistit, ač mne to také zajímalo.
Lidmila Nejedlá
Hezké, Evo...
Hana Rypáčková
Jezeří má pohnutou historii.A taky tam snad byl za války lágr?? Ráda bych se tam podívala...Když ho opravují, je to náročné a jde to pomalu.Nedivím se , že ho majitelé raději darovali státu. To auto má čumák jako Tudor ,naše první staré autíčko. Myslím , že už taky nemělo oči na šťopkách. Hezké.
ivana kosťunová
Některé vaše fotky jsou malá umělecká díla. Už jsem je prohlédla několikrát a pořád nacházím něco nového. Mě se nejvíce líbí fotografie starého náklaďáčku - jen obživnout !
Eva Balúchová
Chybí mě fotka celkového pohledu na zámek,ale tu jsem si našla na internetu.A o tom to myslím je,že jsi nás na takovou krásnou památku upozornila.
Ilona Erika Kolář
A já se ptám: "Kolikpak jsi toho naloupala?"
Eva Krausová
Zuzanko, jen fota, co vzbudí nějakou reakci stojí za povšimnutí, už jsem si zvykla a nic mne nezviklá...
Zuzana Pivcová
Zajímavé místo a tajuplné fotky, i když se asi neobejdou bez námitek. Líbí se mi i to vaše motto: I´m only me......

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...